Da li je bundeva voće ili povrće?

Da li je bundeva voće ili povrće?
Fotografije: bonapeti.rs

Bundeva je veoma interesantna namirnica. Mnogo ljudi se pita da li je bundeva voće ili povrće. Istina je da su svi u pravu, jer bundeva spada u interesantnu grupu biljaka koja se naziva voćno povrće.

Bundeva ima kvalitete i voća i povrća istovremeno. To je čini idealnom za kombinacije sa drugim vrstama voća i povrća.

Bundeva ima veoma visok sadržaj karotinoida i čuva nas od pojave ćelija raka. Takođe, bundeva nas štiti od problema sa bubrezima i oboljenja kardiovaskularnog sistema.

Bundeva je niskokalorično voće i povrće i to je čini veoma pogodnom namirnicom za konzumaciju tokom dijeta i različitih režima ishrane. Bundeva ima svoju upotrebnu vrednost čak i u kozmetici i u sirovom obliku i prerađena.

U kašicama za bebe i decu može se pronaći i u voćnim kašicama i u povrćnim kašicama. Veoma je pogodna za ishranu beba i kao dopuna njihovoj ishrani. Pire od tikve je među prvim pireima kojima se dohranjuju bebe nakon perioda dojenja.

Zbog visokog sadržaja karotinoida, bebe mogu dobiti narandžastu boju lica - najčešće nos postaje lagano narandžast, ali to nije razlog za brigu. Ovo se dešava samo ako beba češće konzumira pire od bundeve i šargarepe. Kada se smanji njihova količina u ishrani, bebinaboja kože se vraća u normalu.

Bundeva u svojstvu povrća može da se kombinuje sa paradajzom, paprikom, crvenim lukom, ljutim paprikama, krompirom,crnim lukom i belim lukom.

Možete da ispečete bundevu u rerni sa mlekom, medom ili šećerom. Od bundeve možete pripremiti i ukusnu pitu.

Možete da pripremite različite vrste pirea u kombinaciji sa bundevom. Na primer, pire od bundeve i šargarepe, bundeve i krompira zajedno sa piletinom ili teletinom, bundevu sa brokolijem i mnoge druge kombinacije. Voćne kašice ili pire sa bundevom možete pripremiti tako što bundevu kombinujete sa različitim vrstama voća. Pire od bundeve, jabuke i banane ili pire od bundeve, šargarepe i breskve.

Sa bundevom možete da pripremate i različite krem supe ili glavna jela. Bundeva punjena pirinčem ili mlevenim mesom je jedan od predloga, a možete da dodate i pečurke ili sušeno voće.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji