Da li je bundeva voće ili povrće?

Da li je bundeva voće ili povrće?

Bundeva je veoma interesantna namirnica. Mnogo ljudi se pita da li je bundeva voće ili povrće. Istina je da su svi u pravu, jer bundeva spada u interesantnu grupu biljaka koja se naziva voćno povrće.

Bundeva ima kvalitete i voća i povrća istovremeno. To je čini idealnom za kombinacije sa drugim vrstama voća i povrća.

Bundeva ima veoma visok sadržaj karotinoida i čuva nas od pojave ćelija raka. Takođe, bundeva nas štiti od problema sa bubrezima i oboljenja kardiovaskularnog sistema.

Bundeva je niskokalorično voće i povrće i to je čini veoma pogodnom namirnicom za konzumaciju tokom dijeta i različitih režima ishrane. Bundeva ima svoju upotrebnu vrednost čak i u kozmetici i u sirovom obliku i prerađena.

U kašicama za bebe i decu može se pronaći i u voćnim kašicama i u povrćnim kašicama. Veoma je pogodna za ishranu beba i kao dopuna njihovoj ishrani. Pire od tikve je među prvim pireima kojima se dohranjuju bebe nakon perioda dojenja.

Zbog visokog sadržaja karotinoida, bebe mogu dobiti narandžastu boju lica - najčešće nos postaje lagano narandžast, ali to nije razlog za brigu. Ovo se dešava samo ako beba češće konzumira pire od bundeve i šargarepe. Kada se smanji njihova količina u ishrani, bebinaboja kože se vraća u normalu.

Bundeva u svojstvu povrća može da se kombinuje sa paradajzom, paprikom, crvenim lukom, ljutim paprikama, krompirom,crnim lukom i belim lukom.

Možete da ispečete bundevu u rerni sa mlekom, medom ili šećerom. Od bundeve možete pripremiti i ukusnu pitu.

Možete da pripremite različite vrste pirea u kombinaciji sa bundevom. Na primer, pire od bundeve i šargarepe, bundeve i krompira zajedno sa piletinom ili teletinom, bundevu sa brokolijem i mnoge druge kombinacije. Voćne kašice ili pire sa bundevom možete pripremiti tako što bundevu kombinujete sa različitim vrstama voća. Pire od bundeve, jabuke i banane ili pire od bundeve, šargarepe i breskve.

Sa bundevom možete da pripremate i različite krem supe ili glavna jela. Bundeva punjena pirinčem ili mlevenim mesom je jedan od predloga, a možete da dodate i pečurke ili sušeno voće.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji