Pistaći je veoma ukusan i bogat proteinima, vlaknima i vitaminima. Postoji čitav niz razloga, zbog kojih bi trebalo da konzumirate ove ukusne orašaste plodove svakog dana. Pistaći se može koristiti kao ukusno meze uz pivo, ali je takođe i glavni sastojak u pripremi čitavog niza deserata, egzotičnih jela iz kineske kuhinje i dr.
Samo jedna šolja pistaćija sadrži više od 10% dnevnih potreba organizma za vlaknima, vitaminom B6, tiaminom, fosforom i bakrom. Malo poznat podataka je i to da možete dobiti više hranjllivih vlakana iz porcije pistaćija, nego iz pola šolje brokolija ili spanaća.
Pored toga, plod pistaćija je posebno bogat fitosterolima, a oni su direktno povezani sa spuštanjem nivoa holesterola i mogu da zaštite od nekih vrsta raka.
Zbog toga i nije čudno da se sve više ljudi pita, kako se peče pistaći?
Evo i odgovora na pitanje kako se peče pistaći:
U domaćim uslovima, pistaći se peče prethodno oljušten. 2 šolje oljuštenog pistaćija stavite u pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje. Pistaći pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni i to ne više od 6-8 minuta.
Kada je pistaći gotov, izvadite ga iz rerne i odmah ga prebacite u tanjir.
Pistaći će biti veoma aromatičan, kada bude gotov. Izvadite ga iz rerne i odmah ga prebacite u tanjir.
Ako želite da skinete koru sa pistaćija, stavite ga na čistu krpu i protrljajte ga. Ovo je najlakši način da to uradite, pogotovo kada je pistaći još topao.
Ostavite pistaći da se ohladi i nakon toga ga možete spremiti za čuvanje.
Komentari