Kako da narendamo đumbir?

Kako da narendamo đumbir?
Fotografije: bonapeti.rs

Koristi od đumbira su velike. Možete ga pronaći veoma lako u prodavnicama u svežem stanju, ali i u suđenom obliku. Koren đumbira se ne koristi samo u kuhinji kao začin, već se može koristiti i za pripremu mnogih lekovitih recepata. Od njega se mogu pripremati i slatke i slane gozbe.

Đumbir ima blago ljut ukus i to ga čini idealnim za salate, pirinač, meso i ribu. Bogat je hranljivim sastojcima i ima mnoge lekovite osobine.

Priprema se lako kod kuće, jer je rendanje korena đumbira izuzetno lako. Prvo uzmite malu kašičicu i uz pomoć nje oljuštite koru. Nakon toga ga narendajte krupnim rendetom u plitak tanjir.

Dobivenu smesu čuvajte u suvoj tegli, a možete da dodate domaći med i sok od limuna. Mešajte drvenom kašikom, nemojte koristiti metalnu, jer metal nije dobar u kombinaciji sa medom. Ostavite smesu na hladnom, dobro zatvorite teglu i čuvajte najmnaje 12 sati. Kod gripa ili nazeba svaki dan uzimajte po jednu kašičicu 3 puta dnevno, ali samo drvenom ili plaštičnom kašičicom.

Koren đumbira možete da narendate i u mašini za mlevenje kafe ili blenderu. Koru đumbira oljuštite na isti način, a zatim nasecite đumbir na komade. Ubacite ga u mlin za kafu i uključite ga na kratko. Zatim očistite konce i smesu sipajte u teglu.

Važno svojstvo đumbira je jačanje imuniteta. Koristi se kod problema sa stomakom, kod povraćanja, kod vrtoglavice i za mršavljenje. Mogu ga koristiti i trudnice, ali samo u malim dozama u obliku čaja.

Pripremite eliksir za zdravlje od đumbira i nećete imati problema tokom zime.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji