Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi kvasac za hleb?

Kako se pravi kvasac za hleb?

MarianeMariane
Džedaj
1460870
Kako se pravi kvasac za hleb?

Prema istoričarima, kvasac je prvi put upotrebljen kao sredstvo za podizanje testa u drevnom Egiptu i Rimu. Od tada, pa do današnjih dana, evoluciju je pretrpeo spoljašnji izgled kvasca i način njegove industrijske proizvodnje, ali ne i njegov sastav.

Sveži ili suvi kvasac, koji kupujete u prodavnicama se prozvodi od industrijski proizvedenih kvasnih gljivica, koje se čuvaju u tečnoj hranljivoj sredini. Koncetrovane kvasne gljivice vrste Saccharomyces cerevisiae se stavljaju u melasu koja je rezređena vodom. Zbog visoke kiselosti melase, dodaju se hlorni kreč i supmorna kiselina.

U suštini, živi kvas, koga zagovornici zdrave ishrane mnogo češće biraju ispred kvasca kod mešenja hleba, je isti kao kvasac koji se koristi u masovnoj proizvodnji.

Razlika između njih je u tome što kvas čine divlje kvasne gljivice iz vrste Saccharomyces cerevisiae, ali je opasno što sa njima mogu da budu i drugi potencijalno opasni mikrorganizmi, a pored toga ne možete uvek da budete sigurni da će testo porasti.

Prema izvoru od koga nastaje kvasac može da bude od hmelja, leblebije ili pasulja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji