Šta da jedemo nakon povraćanja?

Šta da jedemo nakon povraćanja?

Jednokratno povraćanje nije razlog za brigu. Povraćanje je ipak obično simptom različitih oboljenja, ali samo po sebi ne traži lečenje, osim ako povraćanje nije višekratno i obilno.

Obilno povraćanje je teško stanje, koje obavezno traži lekarsku pomoć. Ako se ovo stanje na vreme ne spreči, može da dođe do velikog gubitka tečnosti, gubitka soli, malaksalosti, iscrpljenosti, pospanosti, pa čak i kome.

Preporučuje se da nakon što se povraćali, čak i da nemate mučninu ili druge poteškoće, ne unosite hranu na određeni period vremena.

Šest časova od poslednjeg povraćanja ne bi trebalo da uzimate hranu u uobičajenom obliku (na usta), kako se povraćanje ne bi ponovilo. Za to vreme potrebno je da uzimate tečnost u obliku vode ili slabog kompota u malim količinama i gutljajima, kako bi nadoknadili izgubljenu tečnost.

Ako je sve u redu, ishranu možete nastaviti običnim keksom ili krekerima, a pravilo je i ovoga puta - često i po malo.

Sledećeg dana vašu ishranu možete da obogatite prepečenim hlebom bez maslaca ili začina, kuvanim krompirom ili kuvanim pirinčem, ali bez masnoće. Dobro je da sa ovakvim režimom ishrane nastavite i sledećeg dana.

Postepeno možete da se vratite na vaš uobičajeni režim ishrane, a preporučuje se da bar za izvesno vreme iz menija izbacite prženu i masnu hranu.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji