Kako da paradajz sačuvamo svežim duže vreme?

Kako da paradajz sačuvamo svežim duže vreme?
Fotografije: bonapeti.rs

Kada govorimo o čuvanju svežine paradajza duže vreme, treba da obratimo pažnju na razliku između sorti paradajza - onih koje proizvedemo u našoj bašti i koji su sa kraćim rokom trajanja, ali boljim ukusom i onih vrsta paradajza koji se prodaju na pijacama, koje su po pravilu hibridi i izdržljiviji, kako bi mogli da zadrže kvalitet tokom transporta.

Ako ste rešili da sami odgajate paradajz i ako ste odabrali sorte za salatu, onda će vam biti teško da sačuvate paradajz svežim duže vreme, ali ipak, uvek možete da ga konzervirate.

Paradajz je biljka poreklom iz toplih klimatskih područja i treba da se čuva na sobnoj temperaturi ako nije potpuno sazreo. Paradajz zaista strada usled hlađenja na svakakave načine - menja mu se ukus, menja se njegov razvoj, boja i meka tekstura. Temperature ispod 12 - 13 stepeni celzijusovih ili one unutrašnjosti vašeg frižidera zaustavljaju enzimsku aktivnost paradajza.

Potpuno zreli paradajz može da izgubi svoj ukus kada se ostavi u frižideru, ali se deo enzimske aktivnosti može povratiti, ako se ostavi dan ili dva na sobnoj temperaturi pre jela.

Kada je paradajz zreo, on može da se drži u frižideru do četiri dana bez bilo kakvih problema. Nakon tog vremena desiće se promene ukusa, tekstura paradajza će biti mekša i pojaviće se tamne mrlje na paradajzu.

Ako imate hladno mesto u vašem domu, kao na primer ostavu, sa temperaturama od 12 do 21 stepena, čuvajte paradajz tamo. Paradajz će tamo održati svežinu za dan ili dva i nećete rizikovati na narušitr njegovu enzimsku aktivnost koja proizvodi aromu.

Ako nemate veliki izbor temperaturnih zona u vašem domu, budite sigurni da će potpuno sazreli paradajz da preživi u frižideru, ali jednostavno planirajte određeno vreme da on povrati svoje kvalitete na sobnoj temperaturi.

Ali šta da kažemo za paradajz koji nije sasvim sazreo?

Sigurno je da takav paradajz ne treba da stavljate u frižider. Njega treba da ostavite na sobnoj temperaturi, u idealnom slučaju u jednom redu, nikako jedan preko drugog i da nije zložen direktnom sunčevom svetlu.

I najvažnije, kako biste održali paradajz svežim duže vreme morate da ga čuvate sa drškom na dole dok ne završi svoje sazrevanje. Američka kuhinja tvrdi da su koristi dvostruke - blokiranje, gde drška paradajza sprečava da vlaga napusti paradajz i blokira vazduh i na taj način plesni i bakterije da uđu u sam paradajz.

Ako želite da sačuvate duže vreme svežim svoj paradajz iz bašte kada dođe hladnije vreme, možete da iščupate cela stabla paradajza i da ih okačite u podrum - paradajz će nastaviti da raste i da sazreva zbog neiskorišćenih hranljivih sokova u stablu.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji