Bonapeti.rs»Saveti»Zbog čega dobijamo proliv nakon što smo jeli ljuto?

Zbog čega dobijamo proliv nakon što smo jeli ljuto?

MarianeMariane
Džedaj
1460870
Zbog čega dobijamo proliv nakon što smo jeli ljuto?

Ljuti začini i namirnice nadražuju sluzokožu želuca i zbog toga mogu da izazovu i proliv. Ljute paprike ubrzavaju metabolizam, započinje povećana produkcija enzima, a oni izazivaju maksimalno brzo varenje hrane.

Pored toga, aktivna supstanca kapsaicin, koji sadrže ljute paprike i koji im daje pikantni ukus, nadražuje sluzokožu želuca i creva, pa to može da prouzrokuje ubrzani prolaz kroz creva ili drugim rečima proliv.

Ako i vi spadate u onu grupu ljudi koja nakon što jede ljute paprike mora da ide češće do toaleta, najbolje da ograničiti unos ne samo ljutih nego i pržene i masne hrane, jer povremene pojave kolitisa i enterokolitisa nisu za zanemarivanje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji