Kako da pravilno čuvamo kajsije?

Kako da pravilno čuvamo kajsije?
Fotografije: bonapeti.rs

Došla je sezona kajsija. Kajsije su koštunjavo voće, koje je manje od breskvi, mekše od šljiva i ima prijatno-slatku aromu kada sazri.

Kod kupovine ovog voća je veoma važno da obratite pažnju na nekoliko stvari. Dobro uzrele kajsije su one, koje imaju zlatnu boju i čvrste su na dodir. Ne kupujte kajsije koje su svetlo žute ili zelenkasto-žute, veoma tvrde na dodir, ili mekane i oštećene.

Pogledajte veličinu kajsija. Kajsije imaju različite veličine, koje variraju od 3,5 do 6 cm. Zrele kajsije su obično veličine loptice za golf. Ako kajsije imaju dobru boju i tvrdoću, i imaju sve pokazatelje da su zrele, nema potrebe da izbegavate manje kajsije. One su najčešće i najukusnije. Kajsije sazrevaju u kasno proleće i početkom leta.

Čuvanje kajsija

Ako ste kupili zelene kajsije ili kajsije koje nisu dovoljno zrele i one su još uvek tvrde, čuvajte ih u papirnatoj kesi. Pažljivo preklopite gornji deo kese, kako bi je zatvorili, tako da gas etilen, koji kajsije proizvode ostane u kesi i da na taj način pomogne da kajsije sazreju. Nemojte kajsije čuvati u najlon kesi.

Kajsije se mogu šuvati u papirnatoj kesi na sobnoj temperaturi 2 do 3 dana. Nedovoljno zrele kajsije mogu da se čuvaju na sobnoj temperaturi do 5 dana. Voće možete da čuvate i u frižideru. U njemu mogu da se čuvaju samo sazreli plodovi, jer nedovoljno zreli neće moći da sazre. U frižideru, ovo voće može da se čuva i do nedelju dana.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji