Bonapeti.rs»Saveti»Koliko vremena se peku medenjaci?

Koliko vremena se peku medenjaci?

Koliko vremena se peku medenjaci?

Svake godine, malo pre Božića, ali ne samo u to vreme, miriše na med i cimet. Medenjaci su ukusni, mirisni i pripremaju se lako i brzo. Svaka domaćica ima svoj recept. Na internetu možete pronaći mnogo recepata, ali skoro u svakom su obavezni sastojci med i cimet.

Evo i klasičnog recepta za pripremu medenjaka:

2 jaja, 2 šoljice ulja, 2 šoljice šećera, 3-4 kašike meda, cimet - 1 kašika ili pakovanje, soda bikarbona i brašno za meko testo. Mogu da se dodaju i začini kao što su đumbir u prahu ili nekoliko cvetića smrvljenog karanfilića.

Kada se umesi srednje meko (nikako tvrdo) testo, od njega oblikujte male loptice veličine oraha. Odozgo ubacite jezgro oraha ili badem. Možete dodati i vanilu za više arome.

Kolače poređajte na rastojanju u pleh pokriven papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 12-15 minuta.

Testo možete i da razvijete oklagijom u list tanak 5-6 mm i da uz pomoć modli isečete medenjake. Tada je vreme pečenja medenjaka kraće. Važno je da medenjake ne prepečete, jer će kada se ohlade da budu tvrdi.

Kada vidite da su lagano promenili boju i mekani su na dodir, to znači da su gotovi i vadite ih iz rerne. Što su medenjaci manji, vreme pečenja je kraće.

Ako se pridržavate ovog pravila, uživaćete u ukusnim medenjacima. Ohlađeni medenjaci se mogu ukrasiti istopljenom čokoladom ili da ih iscrtate glazurom od belanaca.

Ponekad možete da zalepite 2 medenjaka sa malo marmelade ili slatka.

Kako god da ih pripremite, uvek su ukusni.

Uspeh i neka vam bude slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji