Da li je crna čokolada korisnija od obične?

Da li je crna čokolada korisnija od obične?
Fotografije: bonapeti.rs

Postoji li neko ko može odoleti komadu čokolade. Svi znamo da čokolada sadrži puno kalorija. Za ljubitelje čokolade koji brinu o kilogramima i zdravlju, postoji i zdrava alternativa. To je upravo crna čokolada.

Crna čokolada ima pomalo gorak ukus. Što je gorča, to je tamnija čokolada korisnija. Može se jesti čista, u čokoladnim desertima, vočnim salatama, sa sladoledom i u još mnogo kombinacija.

Kakaa ima mnogo više u crnoj čokoladi, nego u mlečnoj čokoladi. Procenat kakaa u crnoj čokoladi može biti u rasponu od 70% do 90%.

Uopšteno, što manje šećera i mleka ima u čokoladi i što je veći sadržaj kakaa, čokolada je korisnija.

Crna čokolada ima mnogo korisnih svojstava. Povoljno djeluje na srce, moždane aktivnosti i smanjuje stres.

Konzumiranje crne čokolade snižava krvni pritisak. To sa svoje strane smanjuje rizik kod osobe da dobije moždani udar ili infarkt. Ljudi koji često konzumiraju tamnu čokoladu ređe pate od kardiovaskularnih problema.

Konzumiranje tamne čokolade podstiče proizvodnju hormona sreće. Određene supstance u tamnoj čokoladi podstiču lučenje serotonina, koji je poznat kao prirodni antidepresiv. Crna čokolada izuzetno je korisna u depresivnim stanjima i takođe smanjuje rizik od raka debelog creva.

Tamna čokolada, koju mnogi vole da jedu, izvor je prirodnih antioksidanata. Naučnici su otkrili da sadrži daleko više antioksidanata od jabuka, grožđa i šljiva. Crna čokolada sadrži veliku količinu kofeina, koji pomaže aktivnostima mozga.

Možete bez problema da pojedete 20-30 grama ovog slatkog iskušenja dnevno, bez brige o prekomernoj težini. Crna čokolada je mnogo korisnija od mlečne čokolade.

Stručnjaci savetuju da se crna čokolada jede malo, ali često.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji