Bonapeti.rs»Saveti»Šta je to košer hrana?

Šta je to košer hrana?

MarianeMariane
Džedaj
1460870
Šta je to košer hrana?

U posljednje vrijeme sve je više modno konzumirati samo košer hranu. Iznenađujuće je da mnogo košer hrane konzumiraju ne samo ljudi koji ispovedaju judaizam, već i ljudi svih religija koji su zabrinuti za svoje zdravlje. Međutim, odakle je došao izraz i šta je košer hrana?

Od jevrejskog, košer se može prevesti kao odgovarajući, tačan. Ovim izrazom, Jevreji označavaju hranu i piće koji su u skladu sa jevrejskim verskim pravilima ishrane.

Postoje razni zahtevi koji moraju biti ispunjeni kako bi se obrok kvalifikovao kao košer. Košerni proizvodi i hrana moraju se od samog početka prerađivati u skladu sa zahtevima košera i da ih odobri versko lice. Štaviše, oni se ne mogu proizvoditi na istoj proizvodnoj liniji sa proizvodima koji nisu označeni kao košer.

Prema religiji, nisu sve životinje i ptice košer. Meso koje se dobija od krava, koza i ovaca jeste, a proizvodi od svinja, kamila, konja i zečeva ostaju izvan kategorije košer hrane. Pilići, ćurke, guske i patke su košer.

Da bi se kvalifikovali kao košer proizvodi, mlečni proizvodi moraju se izrađivati od mleka košer životinja. Na primer, ceo proces pravljenja sira takođe se detaljno nadgleda kako bi se tvrdilo da je košer.

Jaja koja potiču od košer ptica su košer, ali ni u kom slučaju ne treba da sadrže mrlje krvi.

Ribe koje imaju peraja i krljušti priznate su kao košer.

Zahtev je da se ova peraja i krljušti uklone bez oštećenja kože - tu spadaju losos, tuna, potplat, bakalar, haringa itd.

Nažalost za ljubitelje delikatesa kao što su pohovanje školjke ili salata od morskih plodova, sve školjke su na listi nedozvoljenih, to jest nisu košer.

Kupovanje košer proizvoda nije jedini uslov da hranu koju kuvate možete smatrati košerom. Jevreji su verni pravilu „ne treba da kuvate mladu životinju u majčinom mleku“, a to znači da se ne dopušta mešanje i istovremeno konzumiranje mesa i mlečnih proizvoda.

Zahtevi su takvi da kuhinja ima odvojene prostorije za kuvanje, odvojeno posuđe i posude za mesne i mlečne proizvode.

Nećemo se zadržavati na detaljima zahteva koji moraju biti ispunjeni da bi se meso moglo smatrati košer, samo ćemo naglasiti da se mora dobiti po strogo opisanim pravilima i da nije dopušteno odstupanje od njih.

Hleb i testenina, kao i peciva ispečena u košer kući, košer pekari ili od strane trećih lica, ali pod strogim nadzorom jevrejskih vlasti, takođe se mogu opisati kao košer. Ne treba da sadrže mlečne komponente ili životinjske masti.

Prednosti konzumiranja košer proizvoda su brojne i nećemo se zadržavati na detaljima o njima, samo ćemo ukazati na to da se sve više i više ljudi okreće košer namirnicama i košer kuhinji, jer je izuzetno korisna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji