Kako se i zbog čega se džigerica potapa pre kuvanja?

Kako se i zbog čega se džigerica potapa pre kuvanja?
Fotografije: bonapeti.rs

Prva stvar koju treba da uradite za ukusnu džigericu je da je očistite od vena i ugrušaka koji mogu biti u njoj.

Zatim je treba isprati vodom i iseći na trakice ili komade u skladu sa onim što želite da skuvate.

Kada je džigerica isečena i očišćena, vreme je da se potopi u mleko - stavite ga u duboku posudu i napunite je mlekom tako da svi komadi budu potpuno prekriveni tečnošću.

Trajanje potapanja džigerice zavisi od toga koliko je životinja stara i koliko dugo je proizvod bio čuvan. Preporučuje se potapanje od 2-3 sata, ali ako nemate toliko vremena, ostavite ga najmanje 30 minuta. Zatim procedite mlijeko i osušite džigericu papirom. Nakon potapanja, pored toga što će džigerica dobiti mekšu teksturu, postaće i ukusnija.

Kada kupujete ohlađenu džigericu, morate je potopiti u sveže mleko. Sveže mlijeko oduzima snažan miris džigerici i čini je mekšom. Ako je domaće, mleko se mora prethodno skuvati i ohladiti. Ako koristite pasterizovano mleko iz prodavnice, ne morate ga prethodno kuvati.

Druga opcija za pripremu ovog delikatnog proizvoda je potapanje u gaziranoj vodi. Ali to rizikuje da neprijatni miris sode ostane ako se dobro ne ispere vodom. Procedura je ista osim što jednom kada odstoji, džigericu treba da dobro isperete tekućom vodom i da je osušite.

Da bi vaš obrok bio savršen, preporučljivo je imati na umu da ne bi trebalo da solite džigericu tokom kuvanja, jer će je so učvrstiti i postaće tvrda i neukusna.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji