bonapeti.rs»Saveti»Kako da pržimo girice?

Kako da pržimo girice?

Velichka ShtarbanovaVelichka Shtarbanova
Šef kuhinje
545

Leto i nije leto, ako bar jedan dan ne provedemo na plaži ispod suncobrana, sa pivom u ruci i uz porciju prženih girica.

Pripremanje prženih girica ima svoje tajne, koje počinju samim izborom ribe.

Birajte i kupujte krupnije girice iz prodavnice, jer ćete ih lakše očistiti. Ima važnosti da li je riba sveža ili smrznuta. U većini slučajeva je smrznuta riba lagano posoljena, tako da nema potrebe da je i vi solite.

Ako ste odabrali zamrznute girice, nemojte ih potpuno razmrzavati. Kada je polusmrznuta, trbuh ribe uhvatite palcem i kažiprstom i jednostavno ga otkinite. Ako je riba previše sitna, ne morate ni da je čistite. Dobro je operite i ocedite.

Postoji nekoliko načina na koje se mogu ispržiti girice.

Neki prosto uvaljaju ribe u brašno i prže ih u vrelom ulju dok ne budu gotove.

Drugi pak prave smesu od pola pšeničnog brašna, pola kukuruznog brašna, malo soli i sve to dobro promešaju. Uvaljaju ribe u smesu i prže ih, a povremeno rešetkastom kašikom pažljivo okreću ribe.

Postoji i način uz pomoć čačkalica.

Na čačkalicu nanižite kroz oči 5 riba, uvaljajte ih u brašno i pržite ih. Poslužite sa čačkalicama. Izaberite ovaj način, ako vam je stalo do estetike prženih girica.

Veoma lako ćete ispržiti girice ako koristite tiganj sa teflonskom podlogom ili bilo kojom podlogom, koja se ne lepi. Ribe uvaljajte u brašno i poređajte ih u krug od spolja ka unutra, veoma blizu jednu do druge. Tiganj stavite na jaku vatru i ribe prelijte vrelim uljem.

Nakon nekoliko minuta tiganj prekrijte tanjirom ili poklopcem, masnoću pažljivo ocedite i uz pomoć tanjira ili poklopca okrenite ribe i vratite ih u tiganj. Prelijte ih oceđenom masnoćom i pržite dok ne budu gotove.

Kod prženja girica predlažemo vam nekoliko saveta, kako bi ribe ostale cele, hrskave i ukusne.

Kada očistite i operete ribe, veoma dobro ih ocedite. Uvaljajte ribe u brašno neposredno pre prženja. Ako je prethodno uvaljate u brašno, riba će pustiti vodu, zalepiće se međusobno i sve će postati kaša. Ribu pržite u vrelom ulju.

Uvek se trudite da ribu pržite u tiganju, a ne u fritezi. Ukusnija je. Poslužite ribu uz mnoogo limuna i hladnog piva. I naravno, prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji