Koje namirnice povećavaju nivo serotonina i dopamina u organizmu?

Koje namirnice povećavaju nivo serotonina i dopamina u organizmu?

Često možete čuti da se sreća ne može kupiti novcem. Ali to nije sasvim tačno, jer možete sebi kupiti kvalitetnu čokoladu. A kad uživate u poslednjem komadiću čokolade, osetićete se mnogo srećnije i to neće biti slučajno.

Čokolada je jedna od namirnica koja podstiče proizvodnju serotonina, takođe poznatog kao hormon sreće. Iako se izlučuje u mozgu, u praksi se 90 procenata nalazi u trombocitima u digestivnom traktu.

Ostale namirnice koje podstiču njegovu proizvodnju su losos, ćuretina i piletina, mahunarke, spanać, brokoli i semenke bundeve.

Ali za dobro raspoloženje i zadovoljstvo odgovara još jedan hormon, a to je dopamin. Važan je neurotransmiter koji je odgovoran i za kontrolu kretanja tela, količinu informacija u mozgu, pa čak i za srčanu stimulaciju.

Dopamin možete dodati svom organizmu ako u dnevni meni uključite voće poput jabuka i banana. Banane su, posebno, najvažniji proizvod koji stimuliše mozak za proizvodnju dopamina, jer sadrže mnogo aminokiselina tirozina.

Ostala hrana koja pokreće oslobađanje dopamina su borovnice, šljive i jagode. Možete povećati svoje uživanje u životu i koordinaciji uključivanjem u ishranu više badema, sira, piletine, ribe i drugih proteina koji sadrže omega-3 masne kiseline.

Na listi namirnica koje podstiču lučenje dopamina nalaze se i mlečni proizvodi, crni pasulj, leblebija i jaja. Stoga češće treba jesti jaja sa sirom u rerni, salatu od lososa i avokada ili prirodnu čokoladu.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji