Kako se i zbog čega potapa džigerica?

Kako se i zbog čega potapa džigerica?
Fotografije: bonapeti.rs

Da prvo kažemo zbog čega je džigerica korisna i zašto treba da se jede - džigerica nije veoma popularna namirnica, ali je izuzetno korisna. Sadrži mnogo belančevina, masnih aminokiselina, minerala (cink, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, kalijum, kalcijum, jod, kobalt, bakar, mangan), enzima i vitamina (B grupa, A, E i K, A, C).

Preporučuje se da džigericu jedete kod anemija zbog visokog nivoa gvožđa, ali se ne preporučuje osobama koji imaju visok pritisak zbog visokog sadržaja holesterola. Džigerica pozitivno utiče kada je konzumiraju dijabetičari i pušači, kao i osobe sa aterosklerozom, jer svinjska džigerica sadrži dosta hroma.

Finese za pripremu mekane i vazdušaste džigerice

Džigerica uvek treba da se potapa pre pripreme, jer ako se to ne učini, tokom termičke obrade će postati tvrda i žilava. Postoji nekoliko najrasprostranjenijih marinada za džigericu, a sigurno je najpoznatija među njima marinada od svežeg mleka.

Džigerica se seče i potapa se u sveže mleko na nekoliko sati, a najbolje je preko noći. U sveže mleko možete da dodate i malo sode, ali je to po vašoj želji. Ocedite mleko i džigerica je spremna za pripremu.

Druga marinada je sa sodom - isecite džigericu, dobro je operite i u cediljci je pospite sodom i promešajte. Ostavite je da stoji oko 20-30 minuta i ponovo je isperite. Uz pomoć sode možete da napravite i drugu marinadu, tako što je kombinujete sa sirćetom i sve to rastvoreno u vodi.

Za džigericu u rerni preporučujemo vam da napravite marinadu sa sodom oko 20 minuta, da operete džigericu i da je prelijete uljem. Ostavite da tako stoji oko 30 minuta i zatim je stavite u rernu.

Za svaku preporuku je marinada od svežeg mleka, a u njega dodajte malo sode bikarbone, maslo senfa, soka od limuna i začine po vašem ukusu. Ostavite džigericu da se marinira veoma dobro. Ako želite da džigericu pripremate na roštilju, nemojte da perete marinadu, već samo stavite džigericu u cediljku da se ocedi i tako je stavljajte na roštilj, a ako želite da je pržite, onda operite marinadu.

Za ukusnu vazdušastu i mekanu džigericu:

- uvek je prethodno marinirajte;

- džigericu nikada ne kuvajte, a ako ćete je ipak pripremati u nekoj tečnosti, neka to bude na slaboj vatri, kako bi se dinstala;

- džigericu nikada ne solite pre pripreme;

- kada pripremate prženu džigericu, treba da je pržite na jakoj vatri, kratko vreme.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji