Bonapeti.rs»Saveti»Kako se potapa spelta?

Kako se potapa spelta?

DenitsaDenitsa
Pomoćnik kuvara
2313
Kako se potapa spelta?
Fotografije: VILI-Violeta Mateva

Spelta je žitarica sa tankim, ali veoma čvrstim i visokim stablom. Uobičajena visina spelte ili krupnika, kako negde zovu ovu žitaricu, je oko 1 metar. Spelta se smatra najstarijom žitaricom, koja je bila poznata još u vreme starog Egipta i faraona.

Ova žitarica je nekoliko puta teža za obradu i daje manji prinos od obične pšenice, ali su zbog toga njena hranjljiva vrednost i njena korisna svojstva mnogo puta veća.

Spelta se koristi u ishrani od strane osoba koje vode zdrav način života, kao i sportista, jer se smatra dobrim izvorom energije.

Zbog toga što se radi o žitarici, spelta u sastavu debelog omotača zrna ima enzimske inhibitore, koji sprečavaju njeno varenje i iskorišćavanje korisnih materija od strane ljudskog organizma.

U cilju oslobađanja ovih inhibitora, neophodno je da se zrna spelte potope u vodu pre konzumacije.

Vreme potapanja je od 8 do 12 sati, a obavezno je (to važi za sve žitarice) da se potapanje obavi u hladnoj vodi. Voda treba da u potpunosti prekrije zrna spelte, pa čak i da je 4-5 cm iznad nivoa žita.

U cilju ubrzavanja procesa potapanja, možete da u vodu dodate 1 kašiku soka od limuna ili bio jabukovo sirće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji