Kako se zamrzava i odmrzava grašak?

Kako se zamrzava i odmrzava grašak?
Fotografije: bonapeti.rs

Grašak (Pisum sativum) je biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Gaji se kao domaća kultura i koristi se u celom svetu. Osim što je ukusan, ima univerzalnu korist na trpezi, ali je i mnogo koristan. Grašak je odličan izvor gvožđa i vitamina C, bogat je proteinima, gvožđem i nerastvrorljivim vlaknima.

Ako znate kako pravilno da zamrznete i odmrznete grašak, on će sačuvati sva svoja korisna svojstva i prirodan ukus. Kao rezultat toga, vaše jelo se neće razlikovati od onog, koje je pripremljeno sa svežim.

A kada u zamrzivaču imate zamrznut grašak, brzo i lako možete obradovati porodicu klasičnom janijom sa graškom, ukusnim pirinčem sa povrćem ili supom za dete.

Pre nego što pređete na zamrzavanje graška, važno je da dobro očistite od mahuna, a nakon toga da odstranite zrna koja ne valjaju. Blanširajte u posoljenoj vodi 1 minut i dobro ocedite.

Čuvajte zamrznuto povrće u zamrzivaču ne duže od 8 meseci.

Takođe, prilikom zamrzavanja, odmrzavanje graška ima svoje finese. Specijalisti savetuju da izbegavate da to bude na sobnoj temperaturi ili u toploj vodi. To bi dovelo do pogoršanja kvaliteta graška.

Da biste maksimalno sačuvali izgled i ukus, dobro je da koristite jedan od sledećih načina - sporo odrmzavanje, prebacivanjem iz zamrzivača u frižider ili odmrzavanje u hladnoj vodi, u tanjiru na mestu gde nije toplo.

U mnogim jelima, koji se pripremaju kuvanjem, potpuno je odgovarajuće da se stavi poluodmrznut grašak oko 3-5 minuta pred kraj kuvanja - tako ćete sačuvati sve vitamine i minerale u grašku.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji