bonapeti.rs»Saveti»Kako se suši grožđe

Kako se suši grožđe

Kako se suši grožđe

Od lepe sorte grožđa se dobija lepo suvo grožđe. Prilikom sušenja grožđa se gubi veliki deo vode, ali se čuva šećer u njemu. Sorte grožđa imaju sa visokim sadržajem šećera sadrže malo vlage.

Najpogodnije sorte sa sušenje su one bez semenki. Mogu se koristiti sorte belog, crnog ili crvenog grožđa. Sušenje grožđa se može izvesti na nekoliko načina.

Postoje uređaji za sušenje ili u specijalne komore. Da bi se sprečilo slepljivanje, nakon sušenja se obrađuje sa biljnim uljem. Prilikom sušenja se gubi velika količina vitamina C, ali se ipak čuvaju vlakna i sadržaj bakra, gvožđa i kalijuma.

Suvo grožđe poboljšava varenje i balansira crevnu floru. Cele zime se može koristiti za deserte, peciva i kolače. Najlakši način za sušenje tako što će se izložiti na sunce.

Beru se prezrela zrna grožđa. Čiste se trula i oštećena zrna i operu se. Ako je grozd veliki, podeli se na manje delove, da se lakše suše. Poređamo na papir i ostavljamo na sunčano i provetrivo mesto. Grožđe se okreće na dva dana da se suši ravnomerno.

Drugi način je da se obradi u vreloj vodi, pomešanoj sa šećerom. Na 10 litara vode se stavlja 300 g šećera. Grožđe se potopi u vrelu vodu sa šećerom, vadi i obavezno opere hladnom vodom.

Posle se poređa na sunčano mesto na papir za sušenje. Okreće se svaki dan, dok se ne osuši potpuno. Opere se hladnom vodom, to se radi da bi se sačuvala korisna svojstva u grožđu.

Koža grožđa je pokrivena pukotinama i tako se ubrzava proces sušenja grožđa. Naravno, suvo je kada se pritisne prstima i iz njega ne izlazi vlaga.

Tako se čuva duže vremena, čuvaju se korisna svojstva.

Zimi se sa njim priremaju ukusni i zdravi deserti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji