Bonapeti.rs»Saveti»Kakav je tipičan ruski doručak?

Kakav je tipičan ruski doručak?

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
98202
Kakav je tipičan ruski doručak?

Htela bih da počnem rečima jednog velikog ruskog pisca basni, I. A. Krilova, a to su: Kakav opoj! Kao da je ćilibarom prekrivena! I kao da te zove: Uzmi, mili! Probaj ribu, barem kašičicu!

Ovo je poziv za poznatu riblju čorbu, koju svaki ljubitelj ribolova može da proba svako jutro za doručak. Ovaj riblji bujon se obavezno sprema od nekoliko vrsta ribe, uz dodatak povrća, malo kiseljaka, jakih ljutih začina, koji teraju da piješ svuda poznatu njihovu votku.

Kao ogromna nacija, Rusi vole da pokazuju da su ljudi s veličinom. Nezavisno od toga u koje vreme, bilo da je jutro, ručak ili večera, kada Rusi sedaju da jedu sto je prepun hrane.

Iako je samo jedan jutarnji doručak, Rusi nude ogroman meni. Poslužuje se obična haringa i to uvek sa vrućim krompirima, posutim iseckanim mladim lukom. Nemoguće je da se ne ponudi njihova predivna dimljena jesetra, kavijar - crni ili crveni.

Sledi doručak od testa, bljine sa nadevom od crvenog kavijara, debela kulebjaka (tradicionalna ruska piroška) sa različitim bogatim punjenjima, uglavnom sa pilećim mesom - dve vrste pavlake, maslac, jaja, zeleni začini, suvi začini i još mnogo drugih, uključujući kuvanu heljdu, rusku salatu, koju Rusi nazivaju mesnom salatom, prisutan je i onaj crni hleb koji uvek izgledom podseća na male cigle.

U tradicionalnom ruskom doručku je prisutna, od nacionalnog značaja je kaša sa prosom - proso sa bundevom ili suvim voćem, ponekad se nudi i zapečena kaša, prženi oladii (buhtle) sa različitim punjenjem, bilo sirom, sitnim sirom, džemom, medom i sve ovo je u društvu lepe guste pavlake, voća i naravno čaja sa limunom sa 2 kašičice šećera koji se pije u neograničenim količinama i kefir.

Uopšte rečeno, hrana kod Rusa je uslovljena činjenicom da zemlja na mestima ima tešku severnu klimu i da generalno hrana mora da bude visoko kalorična, drugo koje nije manje važno - carska tradicija.

U Rusiji se okupilo više od 100 nacija i ne postoji način da se hrana i ukusi manje ili više ne kombinuju, ali svi zajedno objedinjavaju identitet i nacionalne tradicije.

Ne može a da se ne primeti i ulazak evropske kuhinje, na primer ukrajinskog boršča, gruzijskog hačapurija, beloruskog holodnika - vrsta bogate supe sa povrćem, kotelet na kijevski način, respektivno moskovski, zatim sibirski peljmeni.

Ruska nacija ima poseban odnos prema hrani i često im daju deminutivne nazive i to se sreće samo kod Rusa, tako što je krompir krompirić, peršun i mirođija takođe imaju deminutivne nazive - prešunčić i druge slične nazive.

Tipična ruska čorba od ribe koja može da se ponudi u svako doba dana ili noći:

losos - 300 g

bakalar - 300 g

jegulja - 100 g

kavijar od bakalara - 1 teglica

po 1 vezica peršuna, mirođije i vezica šargarepe

krompir - 3-4 komada

koren celera - 1-2 komada

maslac - 50 g

ražano, pšenično brašno - 40 g

kisela pavlaka - 150 g

voda - 1.5 litre

so, crni biber

po želji se dodaju i sirovi škampi - 15 g i školjke - 15 g

Maslac se istopi u tiganju. Sipa se brašno uz neprestano i energično mešanje. Uz dodatak ove vrste brašna čorba će imati aromu crnog brašna. dodaju se i sitno izrendane šargarepe, takođe i izrendan celer i sve ovo se polako dinsta na umerenoj temperaturu.

Postepeno se dodaje ohlađen i isceđen bujon skuvan od glava, kostiju i škrga riba. Dodaje se i 1 supena kašika votke.

Sve se sipa u veliku šerpu, dodaje se i pavlaka i ostavlja se da provri. Dodaju se i kockice krompira i unapred skuvano i od kostiju očišćeno riblje meso. Ostavlja se na ringli na 20 min.

Na kraju se dodaju šlampi i školjke i kuva se još 5 min.

Servira se u činijicama, tako što se na dno stavlja po 1 supena kašika kavijara od bakalara i preliva se čorbom. Posipa se iseckanim peršunom i mirođijom i predlaže se uz crni hleb.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji