Bonapeti.rs»Saveti»Kako da kuvamo sa zamrznutim povrćem?

Kako da kuvamo sa zamrznutim povrćem?

ZoriZori
Guru
228216
Kako da kuvamo sa zamrznutim povrćem?

Delimo sa vama korisne savete i trikove koji kuvanje u kuhinji čine veoma lakšim i zabavnijim.

Savet: Nema više kašastog graška. Evo kako da izvučete maksimum iz zamrznutog pakovanja graška.

Svi znamo da je konzumacija svežih proizvoda tokom njihove pik sezone od koristi za okolnu sredinu, njen resor, naravno i za aromu naše hrane. Ali tokom zimskih meseci spisak sa sezonskim povrćem i voćem i mogućnosti za njihovu razvnovrsnu pripremu se smanjuje - čak i paškanat gubi svoju čar nakon određenog vremena.

Ovde je momenat, kada dolazi red i na povrće iz zamrzivača. Zamrznuto povrće nam daje mogućnost da ponovo konzumiramo naše omiljene proizvode izvan njihove sezone, dodajući raznovrsnost u svoj meni bez ogromnog uticaja ugljenika na životnu sredinu ili kataklizme u porodičnom budžetu. Ali uprkos svim njihovim koristima, masovno se potcenjuju, s obzirom da se često poistovećuju sa kašastim graškom ili previše mekim brokolijem.

Evo zašto vršimo blago osvežavanje varijanti kuvanja zamrznutog povrća. Odgovarajućim tehnikama za odmrzavanje i s nekoliko dobrih praksi u kuvanju, s lakoćom ćete moći da sačuvate ovaj zamrznuti grašak i klice. Evo kako da izvučete maksimum iz zamrznutog povrća (osim za pripremu smutija):

Istina o njihovoj hranljivoj vrednosti:

Ne uzimajte polietilensko pakovanje kao znak manje zdravih sastojaka. Zamrznuto povrće se zapravo takmiči sa svežim povrćem što se tiče njihove hranljive vrednosti, budući da se sakupljaju i zamrzavaju veoma brzo, u trenutku kada su dostigli svoju maksimalnu zrelost i kada su najbogatiji hranljivim materijama. U nekim slučajevima, kao i kada proizvodi treba da putuju na daleka rastojanja, zamrznuti proizvodi se mogu pokazati čak zdravijim i korisnijim, s obzirom da povrće nastavlja da gubi svoje hranljive materije od trenutka kada se ubere, do trenutka njihove konzumacije. Hranljiva vrednost zamrznutog povrća se veoma dobro čuva, s obzirom da je vreme od trenutka njihovog sakupljanja na polju do zamrzavanje maksimalno skraćeno - traje tek nekoliko sati.

Osim toga, zamrznuto povrće je sačuvano bez dodavanja veštačkih konzervanasa, za razliku od onog koje se nudi u konzervama. Neki proizvodi sadrže dodatnu količinu šećera, so i druge sastojke, zato ne zaboravite da proverite etikete na povrću, kako biste pronašli ono koje je u najprirodnijem stanju.

Saveti za kupovinu

Ako niste skoro proveravali, otkrićete da se u frižiderima u supermarketu nalazi mnogo više proizvoda od graška i šargarepe. Danas možete pronaći ljubičasti karfiol, brokoli, prokelj, artičoku i bamiju, da ne pričam o novopridošlim dopunama. Većina ovog povrća je unapred isečena, što za vas znači minimalno vreme pripreme.

I tako, kada ne treba da kupujete zamrznuto povrće? Držite se svežeg povrća, kao što su na primer šargarepe ili krompir, koji se nude u svežem obliku tokom većeg dela godine - ili kada je povrće osnovni sastojak vašeg jela, ili imate potrebu za čvršćom strukturom (na primer šargarepe ispečene ili spremljene na pari sa kuminom). Bićete zadovoljniji rezultatima. A oni često ispadaju isto toliko jednostavni za pripremu i imaju jednu te istu cenu.

Saveti za kuvanje

U zavisnosti od povrća i recepta, tehnike odmrzavanja će se razlikovati. Ali jedno pravilo važi svuda: Ne kuva se. Kuvanje će dodati više vlage u proizvod, povećavajući šanse za neprijatnu "kašastu" teksturu i gubitak vodorastvorljivih vitamina. Tako da preskočite kuvanje i prosto ih spremite na pari ili u mikrotalasnoj rerni sa nekoliko supenih kašika vode nakon njihovog odmrzavanja.

Još: Nemate uređaj za kuvanje na pari? Evo kako da uradite taj proces

U većini recepata možete čak da propustite odmrzavanje. Nezavisno od toga da li ćete ih pripremiti na pari ili ćete ih dodati u kuvana jela, koristite povrće direktno iz zamrzivača, da biste što je bolje moguće sačuvali njihovu strukturu, boju i ukus. Kada dodajete zamrznuto povrće u određeno jelo, najbolje da ih dodate na kraju kuvanja, kako biste sprečili njihovo prekuvavanje.

Treba imati u vidu da ne može svako zamrznuto povrće zameniti sveže u određenom receptu. Neko povrće se najbolje priprema kao pozadisnki dodatak jelu; drugo se jednostavno kombinuje u umacima, sosevima ili zaprženo u tiganju; i mala grupa može da zauzme centralno mesto, kao glavna uloga u tanjiru. Prateći dole napisana uputstva, moći ćete da koristite zamrznuto povrće na najbolji način. Takođe ćete moći vešto da ih zamenite u receptima kada nemate sveže proizvode pod rukom. Evo šta treba da znate o dodavanju zamrznutog povrća u različite vrste recepata:

Hladno servirano

Hrana veličine zalogaja - kao što je zamrznuti kukuruz, grašak, isečene paprike, boranija i isečena unutrašnjost artičoke - samo treba da budu spremljeni kroz brzo odmrzavanje u mirkotalasnoj ili na pari, pre nego što ih stavite u tanjir. Pomešajte sa prethodno skuvanim pirinčem, kinoom ili heljdom ili sa iskidanom zelenom salatom za drugačiji i zdrav ručak na radnom mestu. Ili prelijte laganim dresingom - kao što je onaj od peršuna, isceđenog limuna i malo maslinovog ulja i maksimalno uživajte u njima.

Hrskavo (ili dinstano)

Postoji mogućnost da zamrznute špargle, prokelj, brokoli, bamija, tikvice i karfiol dobiju vodenastu ili kašastu teksturu prilikom pečenja ili sotiranja. Zbog toga je najbolje da ih pripremite sa hrskavom teksturom kroz pohovanje ili prženje. Kada ste u nedoumici, uvek je dobra ideja da se ovi proizvodi spreme u wok tiganju ili drugoj odgovarajućoj posudi, tako što ih na kraju pospete kačkavaljem, parmezanom ili mocarelom, kako bi bili hrskaviji.

Zapečeno

Možete dodati skoro svo zamrznuto povrće u slane pite ili fritate, tako što ih direktno sipate iz pakovanja. Ili ih dodate u slane kiflice, mafine i pite.

Miksirano

Nezavisno od toga da li ste izabrali ćufte, falafel, ravioli ili njoke, većina zamrznutog povrća se odlično kombinuje kada se koristi za punjenje. Isecite lisnato povrće, kao što je spanać, na sitno kada se odmrzne ili koristite kuhinjski robot za tvrđe povrće kao što su šargarepe i boranija. Nakon toga za tili čas možete da napravite ćuftice od povrća ili punjenje za testeninu kao što su knedle i raviole.

Sosevi i umaci

Pomešajte spanać, zeleno povrće, boraniju sa kiselom pavlakom ili kiselim mlekom za brz i jednostavno pripremljen umak; pomešajte sa belim lukom i lukom za blago pikantan pesto; ili kombinujte sa topljenim sirom i slaninom za neodoljiv sos za makarone.

Supa (ili dinstanja)

Da li želite besprekoran način da iskoristite zamrznuto povrće? Napravite supu ili nešto dinstano. Nežnost većine zamrznutog povrća ovde je zapravo plus, posebno za mešane supe. Kada pravite minestrone ili druge teksturirane supe, obavezno dodajte zamrznuto povrće negde na kraju kuvanja.

Izgnječeno

Zaboravite avokado i dajte šansu bundevi, šargarepama ili drugom kašastom zamrznutom povrću da zablistaju kao glavni junak u receptu za vegetarijansku paštetu ili humus. Nakon toga namažite na prepržene kriške i uživajte u njima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
Ukupno glasalo: 2
51
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji