Kako da zapržimo jela?

Kako da zapržimo jela?

U našoj kulinarskoj praksi mnoga jela se pripremaju tako što podležu redom ili u isto vreme na nekoliko termičkih obrada.

Kombinacija je obično: kuvanje, kuvanje jela sa zaprškom, dinstanje jela sa zaprškom, pečenje jela sa zaprškom.

Zapržavanje je jedan od načina koji nalazi najširu upotrebu u kulinarskoj obradi proizvoda.

Da bi se pravilno izvršio ovaj proces, treba da znate četiri važne stvaroi:

- kakavo je stanje masnoće u kojoj će se pržiti,

- kakvo je stanje sastojaka,

- temperatura, koja je potrebna za prženje,

- način prženja.

Proizvod se kratko ugreje sa ili bez masti pre glavne termičke obrade. Na taj način se zaprži aromatično povrće prilikom pripreme zaprške.

Odabrano povrće ili drugi sastojci se seku na veličinu koja je potrebna, ugreva se masnoća i sve se prži 1-2 minuta, redovno se meša.

Bez ili sa malo masnoće se proprži uz 120-150 g pšeničnog brašna prilikom pripreme tamne ili svetle zaprške od brašna.

Kod tehnološke obrade se najčešće koristi rafinisano suncokretvo ulje, a ređe mlečni maslac ili svinjska mast.

U mnogim državama se upotrebljavaju razne masnoće - kukuruzna, sojina, maslinova itd.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji