Kako da banane brže sazru?

Kako da banane brže sazru?

Čim se počne približavati zima svi posežu za bananama. Ne postoji božićna trpeza na kojoj ne prisustvuje ovo egzotično voće. Banane, osim pto su mnogo ukusne, veoma su korisne. Bogate su kalijumom, vitaminom B6, vitaminom A i folnom kiselinom. Sadrže mnogo skroba i samo jedna voćka je dovoljna da utoli osećaj gladi.

Neki od nas vole da jedu banane koje nisu potpuno sazrele i ne topliko slatke. Drugi vole dobro sazrele banane, a treći vole banane sa braon flekama po kori, koje su veoma slatke.

Ovo egzotično voće se bere i ostavlja da sazri u specijalnim prostorijama gde se obrađuju sa etilenom. To je gas koji pomaže da voće sazri.

U mnogo slučajeva zelene banane se obrađuju sa etilenom za vreme transporta do lanca trgovina.

U nekim prevoznim sredstvima postoje specijalni uređaji koji odvajaju etilen i banane postaju spremne za konzumiranje u procesu prevoza.

Međutim, kada vam u ruke padnu nedovoljno sazrele banane, možete rešiti problem za samo jednu noć. Potrebno je prosto da stavite zeleno voće u papirnu kesu sa zrelom bananom i da dobro zatvorite kesu. Ostavite na tamnom mestu ja jednu noć i ujutru ćete imati slatku bananu.

Bez svetlosti voće sazreva brzo, a u isto vreme zelene banane uzimaju etilen koji ispuštaju sazrele i to ubrava proces sazrevanja banane.

Druga varijanta je da stavite pored banane zreo paradajz ili avokado - prirodni etilen iz voća će dozvoliti da brže sazru banane.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji