Bonapeti.rs»Saveti»Kako da sačuvamo listove zelja?

Kako da sačuvamo listove zelja?

Mariana V.Mariana V.
Džedaj
1651
Kako da sačuvamo listove zelja?
Fotografije: Iliana Parvanova

Jedna od prvih zelenih biljak koja se pojavljuje početkom proleća je zelje. Zelje je prvi rođak kiseljaka, ali ima svež i zasićen ukus, nema kiselu žilu. Prilikom termičke obrade zelje menja ukus. Njegov neutralni ukus ga čini odgovarajućim za sve vrste salate i posnih jela.

Naravno, ako ste ljubitelj pite sa zeljem, nije obavezno da čekate proleće da biste je jelo. Postoje razni načini za čuvanje zelja, koji će vam dozvoliti da uživate u njegovom svežem ukusu cele godine.

Ne preporučuju slučajno dijetolozi i naučnici da ga uključimo u ishranu, posebno u proleće - nakon dugih zimskih meseci. Ovo zeleno povrće je izuzetno bogato gvožđem, što ga čini odličnim izborom u borbi protiv prolećnog umora i početne anemije.

Sveži zeleni listovi su bogati hlorofilom, odlično sredstvo u borbi sa slobodnim radikalima. Osim toga, zelje je bogat izvor vlakana, flavonoida, tanina, celuloze. To ga čini obaveznim delom ishrane kod ljudi koji poste, vegetarijanaca, i onih koji jedu svežu hranu.

U zelju ima mnogo vitamina i aminokiselina. Osim toga, u njemu ima antraksinovih glukozida, koji su odlično prirodno sredstvo za borbu protiv lenjih creva itd.

Uprkos svim korisnim svojstvima zelja, ipak treba da napomenemo da on nije odgovarjauć za one koji su genetski predodređeni za stvaranje kamena u bburezima i žući.

Kao i svo zeleno povrće, zelje je najukusnije i najkorisnije kada je sveže i tek ubrano.

Obavezno pre konzumiranja ili konzerviranja ostavite da stoji bar 30 minuta potopljeno u hladnu vodu, da se oslobode nagomilani nitrati.

Oceđene listove zelja možete staviti u najlon kekse i čuvati u frižideru, ne više od tri dana.

Druga varijanta za čuvanje zelja je da ga isečete i stavite u najlon kese i da čuvate u zamrzivaču. Isto kao i drugo zeleno povrće, ne treba da čuvate zelje u zamrzivaču duže od jednog meseca, zato što mu se gubi kvalitet ukusa.

Da biste duže čuvaliu zelje u zamrzivaču, treba prethodno da blanširate. Sveže listove očistite od drški, potopite ih ili krupnije isecite. Nakon toga blanširajte u vreloj posoljenoj vodi na nekoliko sekundi. Zelje stavite u hladnu vodu, da bi se prekinuo termički proces.

Kada se zelje dobro ocedi i ohladi, stavite ga u najlon kese i stavite u zamrzivač. Tako se može koristiti za pripremu ukusne krem čorbe sa zeljem, pirinač sa zeljem.

Da bi zelje bilo duže konzervisano, možete staviti blanširane listove u male tegle. Napunite dobro, zatvorite i kuvajte desetak minuta nakon što provri. Zelje, konzervisano na ovaj način može da izdrži 1-2 godine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji