Patlidžan ili kako se negde naziva i plavi patlidžan u širokoj je upotrebi u kuhinjama tradicionalnih jela Turske, Španije, Indije i Francuske.
Patlidžan sadrži mnogo korisnih supstanci. Deo njih čine fosfor, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i dr.
Patlidžan može da ima tamno ljubičastu boju, ali i da bude bele boje.
Konzumiranje patlidžana smanjuje rizik od oboljenja krvnih sudova i formiranja raka. Takođe, normalizuje nivo gvožđa u ljudskom organizmu.
U kori patlidžana ima supstanci koje poboljšavaju krvotok u krvnim sudovima velikog mozga. Takođe, ove supstance imaju i protivupalna dejstva.
Konzumiranje kore patlidžana smanjuje rizik od razvoja psihičkih oboljenja.
Kako se ljušti patlidžan?
Kod korišćenja patlidžana u pripremi jela on se ljušti u šaru zebre. To znači da se ne ljušti kopmletno, već se pravi šara, tako što se ljušti svaka druga traka. Kod ovakvog ljuštenja patlidžana ne skida se čitava kora. nakon ljuštenja se seče na kolutove ili kockice.
Kod pečenja, nije neophodno da se patlidžan ljušti. On se peče sa korom u rerni, na roštilju ili u specijalnim aparatima. Kada je ispečen, tek tada se patlidžan ljušti.
Nikada nemojte da ljuštite celu koru patlidžana.
Kora patlidžana ne odgovara starijim osobama i one ne bi trebalo da je jedu.
Uopšteno, konzumiranje patlidžana se ne preporučuje osobama koje pate od oboljenja žuči, jetre i bubrega.
Komentari