Šta sadrži kukuruz?

Šta sadrži kukuruz?

Tokom vekova mnoge nacije su smatrale kukuruz božanstvom. Na prvom mestu, to se odnosi na Inke, drevni narod, koji je smatrao kukuruz svetom hranom. Kristofor Kolumbo, kada je kročio na tlo Amerike, bio je toliko zaintrigiran ovom misterioznom biljkom da je uzeo nekoliko klipova. I dan-danas se kukuruz smatra jednom od najpopularnijih biljnih kultura. Aktivno se koristi kao namirnica za ishranu, kao stočna hrana, u kozmetici, pa čak i kao sirovina za gorivo.

Skladište vitamina i minerala

Korisne osobine kukuruza su poznate od davnina. Te koristi se ogledaju pre svega u njegovom vtaminskom i mineralnom sastavu. On sadrži vitamine iz grupe B, E, N (biotin), A, kao i mikroelemente kao što su kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum, gvožđe, jod i mnogi drugi. Ovakav raznovrsni sastav hranljivih materija se retko pronalazi.

Iznenadićete se, ali kukuruz sadrži i male količine zlata, koje učestvuje u hormonskim procesima, a takođe pozitivno utiče i na rad imunog sistema.

Koristi za creva i jetru

Kukuruz ima blagotvoran efekat na rad creva i pomaže kod problema sa zatvorom. Osobe, koje pate od oboljenja jetre, takođe će osetiti značajno olakšanje kod redovne upotrebe kukuruza, jer on ima izraziti holerijski efekat.

Kuvana zrna kukuruza značajno olakšavaju tok različitih vrsta hepatitisa,oboljenja žučne kese i žučnih kanala.

Zdravlje pankreasa, bubrega i srca

Malo osoba zna, da mladi kukuruz doprinosi nežnom rastvaranju kamena u bubregu. Voda od kuvanja mladog kukuruza pomaže da se izborite sa oboljenjima pankreasa i ako pijete ovakvu vodu redovno, po jednu čašu dnevno, tada možete da normalizujete metaboličke procese u organizmu.

Korisne komponente, kojih ima u kukuruzu, pomažu u osnaživanju srca i krvnih sudova, a značajno smanjuju napade kod nefrita ili gihta.

Kontraindikacije i štete

Kao što znate, nema ničega što je apsolutno korisno, pa ni kukuruz nije izuzetak. Upravo zbog toga, konzumiranje kukuruza može da naškodi vašem organizmu, ako imate trombozu, pojačano zgrušavanje krvi, tromboflebit. Pored toga, lekari ne preporučuju osobama sa smanjenom telesnom težinom da jedu kukuruz, kao i kod pogoršanja oboljenja želuca i creva.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji