Bonapeti.rs»Saveti»Postoji li alergija na čokoladu?

Postoji li alergija na čokoladu?

M. GeorgievaM. Georgieva
Početnik
814
Postoji li alergija na čokoladu?

Čokolada, i pored toga što je najpopularniji slatkiš na svetu, uključena je i na spisak proizvoda, koji pojačavaju lučenje histamina u telu. Zbog toga, ovaj omiljeni desert, teško mogu da prerade osobe sa netolerancijom na histamin.

Simptomi alergijekse reakcije na čokoladu

Simptomi alergije na čokoladu obično nisu opasni po život. U nekim slučajevima, odoba može da ima i anafilaksiju opasnu po život.

To je veoma opasna manifestacija alergije. Osobe, koje imaju utvrđen rizik od razvoja anafilaktičke reakcije od čokolade, moraju da izbace ovaj proizvod iz svoje ishrane.

Drugi simptomi alergije na čokoladu uključuju:

migrenu;

kiselinu u želucu;

konvulzije;

nadutost;

kašalj;

svrab;

osip (koprivnjača)

osip - koji se može pojaviti odmah ili nakon nekog vremena

Prava alergije na čokoladu, to jest na proteine kakaa je ipak dosta retka. Ako imate alergijsku reakciju nakon što ste pojeli čokoladu, verovatnije je da ste osetljivi na druge sastojke u čokoladi, a ne na sam kakao.

Ipak, možete da patite od netolerancije na čokoladu - to je genetski nasleđeno stanje u kome ljudski organizam ne može da razgradi i svari određenu namirnicu.

Najčešće telo na ovaj način reaguje na mleko, sojin lecitin, tiramin, feniletilamin, teobromin, kofein, arome i emulgatore, a sve to ulazi u sastav čokolade.

Simptomi alergije na sam kakao uključuju:

glavobolju;

koprivnjaču;

probleme sa disanjem;

oticanje jezika, usta ili grla;

hrapava kašljica;

meteorizam (pojava gasova u crevima);

poremećaaji u varenju hrane;

gađenje ili povraćanje;

grčevi u stomaku.

Sve ove pojave mogu da budu nagoveštaj anafilakse. Ovo stanje je opasno po ljudski život, ako ne potražite pomoć lekara na vreme.

Uprkos svemu, na sreću, u većini slučajeva osetljivost na čokoladu ili kakao ne predstavlja opasnost po život. Mnogo ljudi je u stanju da regulišu simptome alergije, tako što ograničavaju unos proizvoda od čokolade ili koriste zamenske proizvode.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji