Bonapeti.rs»Saveti»Šta je korenasto povrće?

Šta je korenasto povrće?

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
339155
Šta je korenasto povrće?

Korenasto povrće je grupa kod koje se koristi deo pod zemljom, koren ili krtole.

Korenasto povrće je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima.

Korenasto povrće je:

Krompir

Krompir je bogat vitaminom C. Pomaže kod udaraca, opekotina, osteoporoze, poremećaja nerava, visokog pritiska i otoka.

Rotkva

Kod nas postoje crvena, crna i bela repa. Repa sadrži mnogo vlakana, minerala, enzima i vitamina. Vitamini u njoj su: B1, B2, C, E i drugi. Pomaže u borbi protiv depresije, prekomerne težine i problema sa varenjem.

Slatki krompir

Sadrži vitamine C, A i B. Slatki krompir usporava proces starenja. Imaju blagotvoran uticaj i na dijabetes.

Đumbir

Pomaže u regulisanju nivoa holesterola u krvi, poboljšava pamćenje. Pomaže kod oboljenja srca i krvnih sudova, oboljenja tetiva i mišića i drugih bolesti. Đumbir ima antibakterijske osobine, deluje protiv bolova i podmlađuje i podiđe organizam.

Tartufi

Sadrže velike količine vitamina i proteina.

Cvekla

Cvekla sadrži gvožđe, folnu kiselinu, magnezijum i druge. Cvekla je bogata vlaknima. Korisna je kod osoba koje imaju leukemiju, anemiju, otoke, oboljenja jetre, pomaže u zarastanju rana i reguliše pritisak.

Crni luk

Sadrži vitamin C i sumpor. Luk ima antiseptičko, stimulirajuće i dijuretičko svojstvo.

Beli luk

Sadrži vitamin C. Beli luk pomaže kod virusnih oboljenja i gripa, stimuliše krvotok, deluje tonizirajuće i antibakterijski.

Keleraba

Kao i ostalo korenasto povrće i keleraba sadrži mnogo korisnih vitamina, aminokiselina, minerala, belančevina i vlakana. U njoj ima vitamina C, B, A, E, kalcijuma, folne kiseline, cinka, magnezijuma, kalcijuma i dr. Ima blagotvoran uticaj kod astme, bronhitisa, anemije, pomaže imunom sistemu.

Rotkvica

Rotkvice sadrže velike količine vitamina C. Hidriraju kožu, poboljšavaju varenje, čiste krv.

Šargarepa

Šargarepa je bogata vitaminom A, C i B. Ima blagotvorno dejstvo na kožu. Konzumiranje šargarepe pojačava imuni sistem, poboljšava vid, pamćenje, štiti od upala i oboljenja srca i krvnih sudova.

Paškanat

Takođe je niskokaloričan. Sadrži velike količine vitamina, ugljenih hidrata, belančevina, vlakana i minerala. Paškanat ima antiseptička i diuretska svojstva i deluje na širenje krvnih sudova.

Ren

Ren ima diuretska svojstva, poboljšava varenje hrane, ima blagotvoran uticaj kod reumatizma, budi apetit i dr.

Celer

Niskokalorična biljka, koja sadrži mnogo vlakana. Celer sadrži vitamine C, A, B1, B2, gvožđe, magnezijum, kalijum, folnu kiselinu i dr.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji