Kako se pravi jagnje na ražnju

Za pripremu najlepšeg jagnjeta na ražnju se koristi jagnje od jedne godine. Jagnje ne treba da bude ni previše mršavo, ni previše debelo.

Kada se ražanj priprema na otvorenom, treba da se odabere mesto koje ima zaklon. Najbolje to da bude tid ili stena, zato što to daje dodatnu toplotu koja će uticati na pečenje.

Ražanj se priprema sa dva štapa, prečnika od 8-10 cm. Jedan od njih se iseče na pola i nakon toga se zabija u zemlju kao kolac. Razmak između treba da bude dva metra.

Na njih se stavljaju ekseri na razmaku od 15 cm, gde se može staviti ražanj na koje je stavljeno jagnje. Cilj ovih eksera je da jagnje može da se premešta na određeni razmak od vatre.

Potrebno je da vatra gori bar sat-sat i po prethodno, pre nego što se jagnje stavi.

Jagnje koje se prethodno zakolje i očisti, stavi se na ražanj. Isečeni stomak jagnjeta treba da se veže žicom. Prednje noge jagnjeta se stave uz telo, a zadnje se vežu žicom. Na butovima i plećkama jagnjeta se prave džepovi. u njih se stavlja so.

Kada stavite jagnje na ražanj, u početku je potrebno da se maže lojem da ne bi zagorelo i da se stvori korica. Na samom početku se koristi loj jagnjeta.

Vatra treba da bude slaba na mestima gde je slabina jagnjeta. Ako je vatra na tom delu jaka, ono će brzo izgoreti.

Biće vam potrebno od 3 do 5 i po sati da se ispeče. Vreme pečenja zavisi od veličine jagnjeta.

Videćete da je jagnje na ražnju gotovo kada se stvori zlatna korica, deo rebra treba malo da se raseče.

Ako vam je teško da pravite pečeno jagnje, uvek možete peći jagnje u rerni, jagnjeći but ili da pripremite jagnjetinu sa spanaćem, jagnjeću supu, jagnjetinu sa pirinčem, jagnjeće sarmice, ali i jagnjeće ćuftice.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji