Divlji beli luk, medveđi luk ili sremuš, je izuzetno korisno povrće. Branje sremuša treba obavljati veoma pažljivo, jer se često može pomešati sa lepim, ali otrovnim cvećem - đurđevkom ili mrazovcem.
Sremuš može da se koristi i svež i sušen, a kada se dobro osuši, možete da ga koristite seckanog ili samlevenog u prah. Ako ste rešili da osušite divlji beli luk, postoje dva načina koji se preporučuju.
Prvi način je poznat od davnina, a to je sušenje na suncu u trajanju oko 10 dana. Kod ovog načina sušenja sremuša je važno da listovi budu očišćeni, oprani i dobro osušeni.
Sledeća stvar koju treba da napravite je da listove poređate na ravnu površinu - pamučnu krpu ili specijalnu rešetku za sušenje na vazduhu i suncu. Ovakav način sušenja, tvrde poznavaoci, najzdraviji je za sušenje svih vrsta voća i povrća, jer tada oni akumuliraju energiju Sunca i sam proces sušenja je najprirodniji.
Kada je sremuš osušen, treba ga pažljivo sakupiti u platnene vreće, koje neće dozvoliti da se formira vlaga i da ona uzrokuje stvaranje buđi i da na taj način ošteti osušenu biljku.
Razume se, u današnje vreme postoje i moderniji načini sušenja - sušare za voće i povrće, koje osiguravaju brže sušenje od tradicionalnog načina.