Bonapeti.rs»Saveti»Kako da osušite sremuš?

Kako da osušite sremuš?

Rayna_xcxRayna_xcx
Inovator
1632
Kako da osušite sremuš?

Divlji beli luk, medveđi luk ili sremuš, je izuzetno korisno povrće. Branje sremuša treba obavljati veoma pažljivo, jer se često može pomešati sa lepim, ali otrovnim cvećem - đurđevkom ili mrazovcem.

Sremuš može da se koristi i svež i sušen, a kada se dobro osuši, možete da ga koristite seckanog ili samlevenog u prah. Ako ste rešili da osušite divlji beli luk, postoje dva načina koji se preporučuju.

Prvi način je poznat od davnina, a to je sušenje na suncu u trajanju oko 10 dana. Kod ovog načina sušenja sremuša je važno da listovi budu očišćeni, oprani i dobro osušeni.

Sledeća stvar koju treba da napravite je da listove poređate na ravnu površinu - pamučnu krpu ili specijalnu rešetku za sušenje na vazduhu i suncu. Ovakav način sušenja, tvrde poznavaoci, najzdraviji je za sušenje svih vrsta voća i povrća, jer tada oni akumuliraju energiju Sunca i sam proces sušenja je najprirodniji.

Kada je sremuš osušen, treba ga pažljivo sakupiti u platnene vreće, koje neće dozvoliti da se formira vlaga i da ona uzrokuje stvaranje buđi i da na taj način ošteti osušenu biljku.

Razume se, u današnje vreme postoje i moderniji načini sušenja - sušare za voće i povrće, koje osiguravaju brže sušenje od tradicionalnog načina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji