Kako se jede voće liči (Lychee)?

Kako se jede voće liči (Lychee)?

Kako se jede voće liči (Lychee)?

Poslednjih godina se na tržištu masovnije pojavilo voće sa egzotičnim izgledom i imenom nepoznatim mnogima - liči.

Plodovi ličija rastu u grozdovima na drvetu visokom 10-30 metara. Biljka raste u jugoistočnoj Aziji, na jugu Sjedinjenih Država i afričkom kontinentu. Najukusnije i sočnije sorte ovog egzotičnog voća uzgajaju se u Kini i na Tajlandu.

Sa svojim neobičnim oblikom i izgledom za naše geografske širine liči može da izazove sumnje o njegovoj upotrebi za jelo. Kako se pere liči? Da li se jede celo voće? Da li se liči ljušti? Da li se nešto uklanja? Šta je liči? Za šta se može koristiti?

Kako plod raste daleko i putuje dug put da bi stigao na naše tržište i kako bi bio dobar za prodaju, moguće da je tretiran nekim preparatima ili drugim sredstvima, kako bi se povećala njegova trajnost i kvalitet.

Zbog toga prvo treba dobro oprati plod ličija pod mlazom vode. A ako želite, možete ga ostaviti da stoji potopljen u vodi.

Nakon toga možete oljuštiti liči rukama, ako je vrlo dobro sazreo, trebalo bi da pukne na dve polovine njegova dlakava kora.

Ako je potrebno, možete i nožem da isečete liči. Takođe možete ukloniti košticu, ako ćete liči koristiti za salatu ili ukras ili za recepte poput sladoled od ličija.

Pogledajte takođe kako se voće liči bori protiv apetita.

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji