Šta sadrži sočivo?

Šta sadrži sočivo?

/strong strongSočivo je izuzetno ukusna namirnica i ima toliko koristi za naš organizam da je prosto neverovatno. Sadrži puno korisnih supstanci. Zbog toga je sočivo jedna od namirnica koju moramo češće da pripremamo i konzumiramo.

Ova superhrana je tradicionalna za naše geografske širine, ali se takođe konzumira na Bliskom istoku, kao i u Indiji.

Sočivo sadrži:

- Proteine;

- Vlakna;

- gvožđe;

- kalijum;

- magnezijum;

- folat;

- vitamin B6;

- cink;

- Vitamin B5.

Sočivo može smanjiti nivo holesterola u krvi jer sadrži rastvorljiva vlakna. To smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Sočivo takođe sadrži folnu kiselinu i magnezijum, koji podržavaju zdravlje srca. Magnezijum takođe poboljšava protok krvi, kiseonika i hranljivih sastojaka u telu.

Float, kojeg takođe ima u sočivu, smanjuje nivo homocisteina, a on je ozbiljan faktor rizika za srčane bolesti.

Vlakna u sočivu pomažu i kod zatvora i drugih probavnih problema. Sočivo je na trećem mestu među svim mahunarkama i orašastim plodovima po sadržaju proteina.

Sadrži 35% proteina, što je jednako količini proteina u govedini, piletini i ribi.

Sočivo takođe sadrži i ugljene hidrate - u 100 grama sočiva ima 15-25 grama ugljenih hidrata.

Sočivo sadrži malu količinu kalorija, što je čini veoma dobrom i preporučuje se u dijeti. Jedna šolja kuvanog sočiva ima 230 kalorija.

Takođe sadrži proteine i minerale. Kada jedete sočivo, dobijate antioksidante, koji smanjuju šanse za razvoj ateroskleroze.

I posle svega što je do sada rečeno, predlažemo da pripremite ukusno sočivo prema jednom od naših recepata za čorbu od sočiva, posno sočivo, čorbu od sočiva.

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji