Šta sadrže žele bombone?

Šta sadrže žele bombone?

Gotovo da nema deteta, a ne retko i odraslih, koji ne vole žele bombone. Ali da li ste se ikada zapitali šta dajete svojoj deci i šta ponekad vi jedete? Da li ste se ikada zapitali šta ove bombone sadrže i kako se prave?

Ovu vrstu slatkiša izumeo je 1922. godine nemački majstor slatkiša Hans Rigel. Prvo ime koje su ove bombone dobile bilo je „šećerni medvedi koji plešu“. Ime je inspirisano stvarnim medvedima koji plešu na vašarima i festivalima.

Jedan od najvećih medvedića koje možete kupiti težak je 12 kilograma i sadrži 32.000 kalorija. Da bi izgledale tako sjajno, na njih se stavlja karnauba vosak koji ih, osim što im daje sjaj, štiti od lepljenja.

Ovaj vosak se takođe koristi u proizvodima kao što su automobilsko ulje, lak za cipele i konac za čišćenje zuba. Jedan od sastojaka žele bombona, kako kaže njihovo ime je želatin. Dobija se iz kostiju ili hrskavice životinja koje su vrlo dugo kuvane.

Sve u prodavnici izgleda sjajno i atraktivno, ali ipak pripazite šta dajete deci i šta vi jedete, iako su žele bombone dobre za vaše zube ili im bar ne štete mnogo.

U 100 grama žele bombona ima: 337 kalorija, 6,2 grama proteina i 78 grama ugljenih hidrata. Ove bombone ne sadrže šećer, ali sadrže sastojke koji, ako se uzimaju u velikim količinama, mogu dovesti do stomačnih tegoba. U njima nema šećera, ali se umesto toga dodaje sirup likazin.

Ovaj sirup sastoji se od maltitola - alkoholnog šećera koji ne oštećuje zube, ali ga stomak sporije apsorbuje i obrađuje, a to može dovesti do pojave nadutosti. I posle svega što je do sada rečeno, savetovao bih vam da pazite šta dajete deci i šta vi sami jedete.

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji