bonapeti.rs»Saveti»Kada je najbolje da jedemo voće tokom dana?

Kada je najbolje da jedemo voće tokom dana?

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Početnik
6820817
Kada je najbolje da jedemo voće tokom dana?

Teško da postoji osoba koja ne voli da jede voće. Tačno je da je ono veoma korisno, ali ipak moramo biti oprezni kada ga jedemo. Generalno se preporučuje da jedete voće najmanje 30 minuta pre glavnog obroka.

Ovo podstiče brže razlaganje svih korisnih supstanci.

Druga stvar koja je važna je da kada je vaš stomak prazan, može brže svariti voće jer varenje postaje lakše. Važno je znati da voće ne biste trebali mešati sa drugom hranom.

Ovo je važno jer kada voće ne mešate sa drugom hranom, sprečavate proces fermentacije i osećate se sito. Kao što znate, voće ima puno vlakana, pa ako ih redovno jedete, povećaćete zalihu vlakana u svom telu.

Kao što znate, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje 5 porcija voća i povrća dnevno. Ako želite da uvrstite 5 porcija voća, voće birajte prema sezoni. Ako povećate porcije na 10 dnevno, možete da obezbedite duži životni vek.

Jedno istraživanje je pokazalo da konzumiranje 10 porcija voća i povrća dnevno može zaustaviti ili tačnije sprečiti 7,8 miliona smrtnih slučajeva.

Jedna od najvećih zabluda je da treba jesti voće rano ujutru na prazan stomak. Ako se voće jede tokom glavnog obroka, to može izazvati nelagodnost ili nadimanje.

Kod ljudi dobrog zdravlja, vlakna koja ima voće produžavaju vreme potrebno da se stomak očisti. Međutim, ovo nije preduslov za započinjanje fermentacije hrane koju smo konzumirali. Kada imate dijabetes, imate prilično česte probavne probleme, pa vam konzumiranje svežeg voća može pomoći da ih rešite.

Ovde je zabluda da voće treba da jedete 1 ili 2 sata pre i posle jela. Međutim, ne postoje naučni dokazi da konzumiranje voća pre i posle obroka blagotvorno deluje na naše telo.

Još jedna uobičajena zabluda je da je najbolje vreme za voće za vreme ručka. Ova vrsta zablude nastaje usled činjenice da se sredinom dana naš metabolizam znatno usporava i zato moramo da jedemo hranu bogatu šećerom, kao što je voće.

Pogledajte takođe koje voće ima visoki glikemijski indeks. Ako ste raspoloženi, napravite jedan od naših omiljenih voćnih kolača.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji