Šerbet je desert za rashlađivanje, koji se može pripremiti od raznog voća.
Najprikladnije voće za pravljenje šerbeta su maline, jagode, pomorandže, kivi, kajsije, breskve i drugo.
Reč šerbet potiče iz turskog jezika.
Priprema šerbeta u kućnim uslovima je vrlo jednostavna.
Šerbet od jagoda
Potrebne namirnice:
jagode - 500 g
želatin - 1 kesica
šećer - 1 šolja
voda - 1 šolja
sok od pola limuna
Način pripreme:
Prvi korak u pravljenju domaćeg šerbeta je pravljenje šećernog sirupa.
Stavite vodu i šećer da ključaju na laganoj vatri da se šećer otopi. Zatim se sve ostavi da se ohladi.
Za to vreme ispasirajte jagode. Pireu od jagoda dodajte sok od pola limuna.
Sok se koristi kako ne bi potamnelo voće.
Želatin treba da rastvorite u 2 kašike vode. Zatim ga dodajte jagodama. Poomešajte dobro.
Dodajte ohlađeni šećerni sirup. Ponovo promešajte i stavite u frižider da se stegne nekoliko sati.
Vaš šerbet je spreman!
Ako uklonite želatin iz recepta za šerbet, dobićete sjajan osvežavajući napitak za leto koje možete poslužiti sa kockicama leda i listovima nane.
Komentari