Kako da odaberete kačkavalj?

Kako da odaberete kačkavalj?

Teško da postoji neko ko ne voli kačkavalj. Osim, naravno, osoba koje su alergične na mlečne proizvode, svi ostali bi voleli da pojedu neki zapečeni sendvič od sa kačkavaljem ili pogačice sa kačkavaljem za doručak.

Ali kako da odaberete kačkavalj i kako da razlikujete pravi od lažnog proizvoda?

Pravilna i zdrava ishrana ne može da se zamisli bez kačkavalja i sira, jer oni sadrže malo ugljenih hidrata i bogati su proteinima. Danas na tržištu postoji široka paleta različitih vrsta kačkavalja.

Nećemo vas slagati ako kažemo da je falsifikovanje kačkavalja i ne samo njega postalo dečja igra. Zbog toga je veoma važno razlikovati original od falsifikata. Kada kupujete kačkavalj, treba da pogledate da li sadrži sledeće sastojke - pasterizovano mleko, komponentu za koagulaciju neživotinjskog i životinjskog mleka, so, ali obavezni proizvod je mleko .

Trebalo bi da znate da pravi kačkavalj ne bi trebalo da sadrži biljne masti. Ako ipak sadrži biljne masti, automatski postaje takozvani „imitacioni proizvod“.

Stručnjaci su mišljenja da ako je kačkavalj napravljen od visokokvalitetnog mleka, njegov ukus će biti mnogo bolji. Kvalitetno mleko takođe pomaže dobrom izgledu kačkavalja. Kada se odlučite da izaberete kačkavalj, morate da vidite da li liči na sveži kačkavalj, odnosno da li je njegova boja sveža i ima li on prijatnu aromu.

Ako primetite da se na kačkavalju stvorila kora, to znači da je on proizveden pre dosta vremena. Važno je znati da kada režete kačkavalj, komadići treba da budu iste boje i teksture, to znači da je kačkavalj svež i pravi.

Stručnjaci savetuju da kupujete samo kačkavalj koji se nalazi u proizvodnoj ambalaži. Ako se i dalje odlučite da kupite rezani kačkavalj koji je dostupan u velikim trgovinskim lancima, treba da znate da ti komadi traju manje. Iz tog razloga, kada kupujete kačkavalj, zatražite da vam ga iseku iz cele pite. Ovo je važno jer ova vrsta žutog sira danima stoji u frižiderima i izlozima supermarketa. Ova vrsta žutog sira, koja se seče na komade i umotava u providnu foliju za sveže skladištenje, ima samo oznaku sa cenom, težinom i datumom pakovanja. Ne sadrži nikakve informacije o tome od čega je proizvod napravljen.

Kada kupujete kačkavalj za vas i vašu porodicu, trebalo bi da bude kvalitetan kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja. Očigledno je da prodavnice često prodaju puno više falsifikata nego pravi kačkavalj, jer je takva proizvodnja mnogo jeftinija. Takođe je važno da ako vidite jeftini kačkavalj, to definitivno nije kačkavalj, jer se u njegov sastav dodaje velika količina zamena za mleko, posebno palmino ulje, a čak i deca znaju koliko je to štetno za naše zdravlje.

Međutim, postoje proizvođači koji na naše zadovoljstvo na ambalaži jasno obeležavaju da je to „imitacija proizvoda“. Mišljenja sam da ovi proizvodi uopšte ne bi trebalo da budu prisutni na policama prodavnica. Neka vas ne zavara niska cena proizvoda. Bolje je dati malo više novca, ali tada znate da svojoj porodici, a posebno deci dajete kvalitetan proizvod.

Ako to ne možete priuštiti, kupite manju količinu pravog kačkavalja. Nikada ne kupujte kačkavalj koji je vakumiran. Na kori kačkavalja ne sme biti pukotina ili naslaga. Ako se ipak odlučite za kupovinu takvog proizvoda, znajte da je on sigurno tri stvari: skup, pun štetnih bakterija i bez ikakvog ukusa.

Pravi kačkavalj, onaj kvalitetni, treba da ima glatku površinu i da ima male i simetrične i glatke rupe. Ako želite da proverite da li je kačkavalj koji ste kupili pravi, uradite sledeći test.

Uzmite komadić kačkavalja koji je na sobnoj temperaturi i savijte ga pod pravim uglom, pazeći da ga ne polomite. Ako se polomi, onda je lažni, jer je palmino ulje od kojeg je napravljen pomešano sa mlekom u prahu i bojama.

Sada je vreme da pripremite nešto ukusno, kao što je pohovani kačkavalj ili da napravite brzi i ukusni kačkavalj u rerni.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji