bonapeti.rs»Saveti»Kako da osušimo pečurke Šitake

Kako da osušimo pečurke Šitake

Kako da osušimo pečurke Šitake

Dehidratacija hranljivih proizvoda je poznata metoda za čuvanje, kod koje se čuvajz svi kvaliteti ukusa i korisni sastojci proizvoda.

Kroz sušenje na suncu, vetru ili posredstvom za taj cilj specijalnih uređaja, voda se izvlači i trajnost voća ili povrća se povećava.

Jedan do proizvoda koji se često dehidrira kako bi se sačuvao su pečurke, a ovde ćemo obratiti pažnju specijalno na jedne od njihovih najukusnijih predtavnika - Šitake.

Da biste osušili Šitake možete da izaberete između nekoliko metoda i procenite koja vam je najpogodnija, ali pre nego što pribegnete suštini, morate da ih očistite. Ovo se radi blao namočenom čistom krpom koja može da ukloni nečistoće i zalepljene travice. Panjići se uklanjaju.

Pečurke mogu da se supe cele, ako su manje, ili da se iseku na komadiće 2-3 mm debljine što bi ubrzalo proces sušenja.

Sušenje pečuraka Šitake u rerni

Šitake se raspoređuju u jednu ili više tepsija u jednom sloju, mogu i da se dodiruju, s obzirom na to da prilikom dehidratacije njihov obim će se smanjite do 1/3 i kao posledica toga dobiće se rastojanje.

Za bolji i brži efekat, mogu da se poređaju na rešetke.

Supe se 4-6 sati na 50-60°C, tako što dugotrajnost zavisi od debljine pečuraka.

U slučaju da su direktno poređane u tepsiju, obavezno se okreću na svakih 30 minuta, a čim su na rešetci, ovo nije neophodno.

Ukoliko rerna to dozvoljava, lepo bi bilo da se vratašca ostave blago otvorena i na otvor da se stavi krpa. Tako vlaga, izvučena iz pečuraka se neće koncentrisati unutra.

Rerna obavezno mora da bude električna i nikada na gas, zato što rizikujemo da pečurke napojimo toksinima i neprijatnim mirisom.

Nakon što su se savile i osušile, sušene pečurke Šitake se osatvljaju na sat vremena da se u potpunosti osuše i ostatak vlage da ispari.

Šitake sušene u poluotvorenoj prostoriji

Druga metoda koji možete da primenite jesto sušenje u poluotvorenoj prostoriji, u kojoj ima promaja i nema direktne sunčeve svetlosti. U prostoriji treba da bude toplo i da nije vlažno.

Pečurke se ređaju na rešetke i suše se 2-3 dana, ponovo u zavisnosti od debljine. Mali trikovi koji ovde mogu da se primene su na primer da ih duvamo ventilatorom ili da ih stavimo na rešetku na topao radijator.

Kod ove metode i kod naredne koju ćemo pogledati, Šitake nije obavezno da budu polegnute na rešetku, a mogu da budu i nanizane na konopčić kao ogrlica.

Šitake pečurke sušene na suncu

Treći način i možda najstariji kao metoda za sušenje pečuraka jeste sušenje na suncu. Međutim, kod nje postoje rizici da naše pečurke napadnu instekti ili druge bubice, zbog toga se ova tehnika obično primenjuje u industrijskim uslovima, kod kojih se koriste specijalne solarne lampe i strogo se održava vlažnost i temperatura.

Ukoliko ipka želite da isprobate ovaj način, znajte da uvek treba da stavljate pečurke tokom noću, zbog toga što se zada vlažnost povećava, NAravno, uvek je dobro da odozgo stavite finu mrežu koja će štititi sušene pečurke od muva.

Srećom, postoji još jedna metoda kroz koji možete dehidrirati Šitake, i to je, naravno specijalnim kuhinjskim uređajem za tu svrhu - sušionica za hranljive proizvode. U nju se pečurke ređaju u nekoliko nivoa i sušenje se brže odvija, pogodno i ekonomično u odnosu na rernu.

Nakon što se dehidratirali vaše pečurke šitake, one su spremne za čuvanje u dobro hermetički zatvorenom posuđu ili staklenim teglicama - obavezno idealno suvim.

Deo pečuraka biste mogli da sameljete i koristite za sosove sa pečurkama i supe sa pečurkama, a osatle da sačuvate u komadićima kako biste dodali u janije, rižoto sa pečurkama i raznorazna jela sa pečurkama.

Pre nego što budu korišćene, pečurke šitake hidrirajte u vrućoj vodi 30 minuta do 2 sata - u skladu sa njihovom debljinom i veličinom. Vodicu u kojoj su stajale nemojte bacati, već je takođe stavite u jelo.

Takođe, oni mogu da se dodaju direktno u supu, sos ili janiju sa pečurkama, ok vri na ringli.

Srećno u poduhvatu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji