bonapeti.rs»Saveti»Šta sadrži lubenica?

Šta sadrži lubenica?

Šta sadrži lubenica?

Lubenica mnogima spada u grupu omiljenog voća. Leti je vrlo ukusna i osvežavajuća. Veruje se da potiče iz Afrike. Ovo ukusno voće uzgajano je u Egiptu i Indiji još 2500 godina pre nove ere.

U svetu postoji preko 500 vrsta lubenice. Sadrži 92% vode. Njeno seme je bogato proteinima i mastima i koristi se za proizvodnju biljnog ulja.

Lubenica je izvor vitamina A, C, veoma velike doze kalijuma, kalcijuma, gvožđa, beta, karotena i vlakana. Lubenica ima samo 5% šećera, što je polovina sadržaja šećera u jednoj jabuci.

Lubenica ima samo 80 kalorija na 100 grama proizvoda, ne sadrži masti ili holesterol. Lubenica takođe sadrži antioksidans likopen, koji pomaže u borbi protiv tumora.

Zanimljivo je da rusi prave pivo od soka od lubenice. Svi vitamini u lubenici nalaze se u njenoj pulpi, kori i semenkama. Takođe sadrži:

- vitamin A;

- vitamin PP;

- Beta karoten;

- vitamin E;

- vitamin B1;

- Vitamin-B2;

- vitamin B6;

Lubenica je bogata vitaminom B1. Pomaže u smirivanju nervnog sistema. U lubenici, kao što smo rekli, ima likopena i to dvostruko više nego u paradajzu.

Sadrži i fosfor.

Takođe je dobro znati da je lubenica prirodna vijagra.

I posle svega što je do sada rečeno, ne znam za vas, ali nama se jede sočna lubenica! Pa pogledajte ove ukusne predloge za recepte od lubenice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji