Kako da uklonite posledice žarenja koprivom?

Kako da uklonite posledice žarenja koprivom?

Kopriva je biljka koja se može naći gotovo na svim mestima širom sveta - višegodišnja je biljka koja ima sva svojstva i kvalitet biljaka i raste na istim mestima iz godine u godinu. Listovi i stabljike koprive prekriveni su dlačicama koje na dodir deluju poput iglica.

Biljne hemikalije prolaze kroz ove šuplje cevi i izazivaju neprijatan osećaj pečenja i izazivaju osip na koži. Žarenje koprivom je bolno, ali postoje načini za uklanjanje i ublažavanje uboda.

Za početak, nemojte trljati i dodirivati pogođeno područje 10 minuta. Čak i ako se bol ili svrab pogoršaju u prvih nekoliko minuta, pokušajte da ne trljate kožu, jer u suprotnom bol ili nelagodnost mogu trajati i nekoliko dana.

Ono što možete da uradite kada vas ožari kopriva je da sipate hladnu vodu na opekotinu od koprive.

Posle otprilike 10-15 minuta operite područje uboda vodom i sapunom. Ovo će pomoći u uklanjanju biljnih hemikalija koje uzrokuju bol, otok, crvenilo i svrab.

Veoma često nakon pranja pogođenog područja crvenilo i bol nestaju u potpunosti ili su značajno smanjeni.

Takođe možete primeniti hladne obloge, kako biste malo smanjili osećaj pečenja. Što je hladniji oblog, biće manje crvenila i neugodnosti.

A kada ste već uspeli da sakupite sveže koprive bez posledica od nje, potreban vam je ukusni recept sa koprivom za pripremu prolećnog obroka sa zelenilom.

Da biste to uradili, pogledajte naše predloge za kašu od koprive ili koprivu sa jajima i sirom.

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji