bonapeti.rs»Saveti»Jedan trik za sušenje paprika tokom jeseni u kućnim uslovima!

Jedan trik za sušenje paprika tokom jeseni u kućnim uslovima!

Jedan trik za sušenje paprika tokom jeseni u kućnim uslovima!

Ako leti niste mogli da osušite crvene paprike za punjenje, možete to uraditi po hladnijem vremenu, a za to će vam trebati oko 30 dana.

Proces sušenja paprike kod kuće sastoji se od dve faze, nije težak, potrebno je malo vremena, ali imaćete sve što vam je potrebno za ukusne punjene suve paprike!

Glavna stvar koju treba da uradite je da izaberete 10-15 zdravih i mesnatih paprika. U stvari, broj paprika je po vašem nahođenju, ali one ne bi trebalo da budu oštećene i sa posekotinama na površini, jer će tokom sušenja verovatno puknuti i neće ostati cele, a to je jako neprijatno kada ih napunite i kada nadev iz njih izlazi.

Pa pređemo na prvu fazu:

Operite paprike pre čišćenja i dobro ih osušite.

Paprike izrežite i očistite stabljike, semenke i žile unutar paprike.

Uključite rernu na nisku temperaturu. Paprike stavite otvorom na dole na rešetku u sredinu rerne. U slučaju da ne mogu ostati uspravne i da padaju, možete ih podupreti približavanjem njihovih vrhova.

Da ne biste uprljali pećnicu od soka koji će iscuriti iz paprika, postavite posudu na donji nivo rerne, tj. mora postojati rastojanje između rešetke i posude zbog cirkulacije toplote.

Ovako raspoređene paprike sa otvorom prema dole omogućavaju toploti da prodre u unutrašnjost i proces sušenja će biti efikasniji.

Paprike sušite oko 30-40 minuta, povremeno proveravajući da ne zagore ili da se ne prepeku. Temperatura mora biti veoma niska.

Isključite rernu i ostavite paprike u rerni dok se potpuno ne ohlade.

Ostavite ih da se odmore oko pola sata i ponovite postupak - najmanje 2-3 puta.

U zavisnosti od vašeg vremena, prvu fazu sušenja u rerni možete da radite jedan dan ili da nastavite sledeći dan, ali pod uslovom da ste izvadili paprike iz rerne i ostavili ih na hladno i provetreno mesto - ne u frižider.

Indikacija da li treba da prestanete sa sušenjem paprika u rerni je da proverite da li je njihovo meso suvo i nije lepljivo, ako je još uvek sočno, nastavite sa sušenjem u rerni.

Provera se mora izvršiti kada se paprike potpuno ohlade, u suprotnom možete pogrešiti,

Druga faza sušenja crvene paprike

Kada su skoro spremne - osušene, nastavite sa sušenjem na sledeći način:

Uzmite cediljku, okrenite je naopako. Umetnite drvene štapiće za ražnjiće sa oštrim delom u rupice na cediljci i pričvrstite paprike tako da je štapić u uskom delu paprike, a široki deo paprike gleda prema dole.

Cediljku sa paprikama ostavite na provetrenom mestu u kuhinji ili u drugoj prostoriji u kojoj nema direktne sunčeve svetlosti i vlage.

Drvene štapiće za ražnjić možete postaviti i na kartonsku kutiju ili ploču od stiropora, a ako vam se ne sviđa izgled, umotajte je u ukrasni papir.

Ne čuvajte paprike u kesi ili u ormaru, ostavite ih da se provetre, neće se presušiti. Nemojte ih stiskati, mogu se slomiti.

Pre nego što pripremate punjene suve paprike, potopite ih u toplu vodu na nekoliko minuta, nakon čega ih možete napuniti nadevom po vašem izboru.

Ovo je odličan način da osušite paprike kod kuće! Pogledajte i standardni način sušenja paprike.

A sada unesite raznovrsnost svoj meni jednim od ovih recepata za punjene suve paprike.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji