Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Šenin BlanŠenin Blan
20. feb.
Karakteristike Šenin blana Vina Šenin blan imaju veoma naglašenu aromu i ukus cveća i voća. U Francuskoj se Šenin blan koristi za proizvodnju visokokvalitetnih belih vina - suva, penušava i deserna....
Pino BlanPino Blan
13. feb.
Pino blan /Ponot blanc/ je stara bela sorta grožđa, koja se koristi u proizvodnji vina. Ova sorta je poreklom iz Francuske, ali se gaji u Češkoj, Austriji, Nemačkoj, Slovačkoj, Italiji, Švajcarkoj, Južnoj Africi, SAD, Kanadi...
Vidal BlanVidal Blan
04. januar
Vidal blan /Vidal blanc/ je bela hibridna sorta grožđa, koja se koristi za proizvodnju vina. Vidal blan je selektovao francuski selekcionar Žan Luj Vidal još 30 - tih godina prošlog veka, tako što je ukrstio sorte Juni...
Vilar BlanVilar Blan
11. okt.
Vilar blan (Villard blanc) je hibridna vrsta belog grožđa, koja potiče iz Francuske. Dobijena je ukrštanjem sorti Zejbel 6468 i Zejbel 6905 u Monpeljeu. Sorta je selektovana 1960. godine i od nje se proizvode kvalitetna...
Sovinjon blanSovinjon blan
11. okt.
Sovinjon blan (Sauvignon Blanc) je bela vinska sorta grožđa, koja potiče iz regije Bordo u Francuskoj. To je druga najrasprostranjenija francuska bela sorta grožđa posle Šardonea. Danas je najrasprostranjenija u srednjem...
Francuski pileći frikase sa Sovinjon blan vinomFrancuski pileći frikase sa Sovinjon blan vinom
14. mart
Ovaj francuski pileći frikase se sprema u kremastom sosu od belog vina, koji piletinu čini nežnom i bogatom po ukusu. Pileći frikase bukvalno znači isečeno i prženo pile - a ono što se dodaje u piletinu u potpunosti zavisi...
Jun blan (Trebiano)Jun blan (Trebiano)
04. okt.
Jun blan je popularna vrsta grožđa koja se koristi aktivno u proizvodnji svežih visoko kvalitetnih vina. Gaji se značajno u Italiji gde je poznat pod imenom Trebbiano. Rasprostranjen je takođe u Francuskoj gde se naziva...
Najpopularnije sorte belog vinaNajpopularnije sorte belog vina
04. jul
Šenin blan je najšire rasprostranjen u Južnoj Africi. Osim toga, ova sorta grožđa se sadi u vinskim regionima po svetu....
Belo VinoBelo Vino
15. sep.
Od glavnih sorti grožđa od kojih se pravi belo vino, postoje Sovinjon Blan, Traminer, Dimat, Pino gri, Šardone, Vioner, Vidal blan, Ermitaž, Pino blan, Albarinjo, Keracuda, Šenin blan, Semijon, ...
MortadelaMortadela
20. dec.
Jedna kvalitetna mortadela se može koristiti i kao dodatak belom ili crnom vinu /šenin blan, pino moni, kaberne fran, nebiolo, itd./....
Temperatura serviranja vinaTemperatura serviranja vina
16. jun
Serviranje vina nije velika nauka, osim ako niste pravi manijak na temu modernističke kuhinje. Cilj pravilnog serviranja vina jeste da se sve arome oslobode u čaši, a da se pritom ne poremeti ukus. Temperatura serviranja...
Paradajz punjen tikvicama i musom od siraParadajz punjen tikvicama i musom od sira
23. avgust
Isečemo tikvice na šajbne i zaprimo ih u tiganju sa malo maslinovog ulja. Pomešamo dve vrste sira u posudu, dolivajući malo maslinovog ulja i izgnječimo ih viljuškom. Na kraju dodajemo sitno isečenu mirođiju i promešamo...
Najpoznatije sorte belog grožđaNajpoznatije sorte belog grožđa
16. april
Jedna od prvih biljnih kultura koju čovek počinje da uzgaja još u najranijoj drevnosti je vinova loza. Tako se pojavljuju dve osnovne vrste grožđa - belo i crno, kultivišu se i različite sorte belog i crnog grožđa. Danas...
Devet francuskih sireva koje svako mora da proba!Devet francuskih sireva koje svako mora da proba!
15. okt.
Servira se: sa jabukovačom iz Normandije ili napravljen od sorte grožđa Šenin. Kamember se idealno kombinuje sa kašičicom slatkog od urmi ili džemom o luka....
Najpopularniji sirevi na svetuNajpopularniji sirevi na svetu
15. mart
Sir je jedna od najstarijih namirnica koja je zadržala svoju ulogu u ljudskoj ishrani i danas je sastavni deo trpeze svakog čoveka. U egipatskim grobnicama pronađeni su ostaci sira stari preko 4 hiljade godina. Legenda...
Gazirano vinoGazirano vino
06. mart
Gazirano vino je vrsta penušavog vina, kojem je na veštački način dodat ugljendioksid. Upravo zbog ugljendioksida postoje mali i mnogobrojni mehurići i zbog njih je ovo vino dobilo ovakav naziv, tj. gazirano vino. Gazirano...
Koje vino se poklanja?Koje vino se poklanja?
26. nov.
Vino je klasično piće poznato od antičkih vremena i povezano sa vojnim podvizima i verskim ritualima. Smatra se pićem bogova, vino čuva i prenosi svoju vrednost tokom vremena. Zbog svoje sofisticirane prirode, vino je...
Koja alkoholna pića idu uz morske plodove?Koja alkoholna pića idu uz morske plodove?
03. jun
Možda vaš um automatski pomisli na belo vino kada su u pitanju morski plodovi, ali život je prekratak da biste se ograničili samo na to. I alkoholna i bezalkoholna pića pružaju uzbudljivo i novo iskustvo za poboljšanje...
Jednostavni pica rolati sa šparglama i sosom od pavlake i pečurakaJednostavni pica rolati sa šparglama i sosom od pavlake i pečuraka
17. nov.
Prošlog vikenda sam napravila novi recept ili bar novi recept po mojim standardima. Ovaj ukusni recept za piletinu sa sosom možete napraviti za manje od 30 minuta. Možemo servirati sa domaćom testeninom ili belim pirinčem...
Kako da kuvamo kestenje?Kako da kuvamo kestenje?
04. jun
Kestenje se široko koristi u kulinarstvu. On sadrži dva puta više skroba nego krompir i daje brz osećaj sitosti, zbog toga se koristi posebno u Južnoj Evropi i u mnogim azijskim državama, kao što su Kina i Japan. Ima...
Francuski sos sa maslacem i škampimaFrancuski sos sa maslacem i škampima
10. jun
Za ovaj recept za francuski sos sa maslacem i škampima dobro je da se usaglasite sa nekim stvarima pri pripremi, a posebno kvalitetom škampa, vina i začina. Spremanje je jednostavno! Najviše volim sveže mleveni biber za...
Koje je vino jače?Koje je vino jače?
24. januar
Vino ne spada u jaka alkoholna pića, ali ako treba da budemo iskreni, nije ni sasvim slabo. Procenat alkohola u vinu može da se kreće od 5,5% do čitavih 23%. Sadržaj alkohola u vinu ne određuje samo vrsta grožđa od koga...
Iverak u rerni sa komoračem i krompiromIverak u rerni sa komoračem i krompirom
22. okt.
Iverak je izuzetno ukusna riba, a spremljena u rerni je najjednostavniji način da uživamo u njoj. Ako je do sada niste probali u kombinaciji sa komoračem, pozivam vas da to učinite - ukus pečenog iverka je sjajan!...
AligoteAligote
04. dec.
Aligote je bela vinska sorta grožđa, koja dolazi iz Burgundije, Francuske. Gaji se više od 300 godina, a osim u Francuskoj, može se naći i u Istočnoj Evropi - Moldaviji, Rusiji, Urajini, Gruziji, Rumuniji i Bugarskoj. Poznato...
EmentalerEmentaler
02. avgust
Ementaler, poznat i kao Emental, predstavlja tradicionalni švajcarski sir, koji se proizvodi u oblasti reke Eme, u kantonu Bern. Upravo je odatle ovaj sir i dobio naziv. Ime Ementaler nije zaštićeno kao proizvod, pa se...