Bonapeti.rs»Forum»Srpska Kuhinja»Kako pripremate česnicu za Božić?

Kako pripremate česnicu za Božić?

 • 03.01.23 08:45#1AnitaAnitaПомощник ГотвачRegistracija: 07.08.22Grad: -Odgovori: 4Kako pripremate česnicu za Božić?Kako pripremate česnicu za Božić?
  Od kraja do kraja je drugačije,negde je od kukuruznog brašna,negde od pšeničnog a negde sa gotovim ili pak razvijenim korama.
  U mom kraju česnica je parena proja(proja zamešena ključalom vodom) i sprema se odokativno,provrite količinu vode koju želite i sipati u posudu za mešenje pa dodavati brašno dok se ne zamesi tvrdo testo koje se ne lepo za površinu,zatim se na drvenom lopatu istanji rukama i nožem zasecaju linije da se podeli na onoliko parčadi koliko ima ukućana plus dva(jedano je kućno parče drugo za putnika i namernika).
  U svaki komad se stavi ponešto: novčić,bosiljak,grančica voćke,grančica loze,drvce dovratka vrata,pasulj,kukuruz,paprika,paponjak praseta.
  Česnica se okreće tri puta zatim najstariji u kući prvo odvaja kućni komad zatim po starosti od najstarijeg do najmlađeg ukućanima pa na kraju komad za putnika i namernika.
  OdgovorOdgovori sa navedenom temom
 • 13.05.24 12:31#2IrenaIrenaНовакRegistracija: 25.04.24Grad: -Odgovori: 23od: Kako pripremate česnicu za Božić?U Sremu u kojem živim česnica se pravi na božićno jutro. Mesi se testo za domaće kore i razvlači oko stola. Domaće kore se prelivaju otopljenom masću ili uljem, posipaju mešavinom šećera i mlevenih oraha, a zatim i suvim grožđem. Česnica se peče u rerni i kada je gotova premazuje se medom. Svaki ukućanin posle ručka uzima parče česnice, a najsrećniji pronalazi novčić što je znak da će naredne godine on biti taj koji će imati najviše sreće, prosperiteta i materijalnog blagostanja.OdgovorOdgovori sa navedenom temom
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest