- 03.01.23 08:45#1Kako pripremate česnicu za Božić?Kako pripremate česnicu za Božić?
Od kraja do kraja je drugačije,negde je od kukuruznog brašna,negde od pšeničnog a negde sa gotovim ili pak razvijenim korama.
U mom kraju česnica je parena proja(proja zamešena ključalom vodom) i sprema se odokativno,provrite količinu vode koju želite i sipati u posudu za mešenje pa dodavati brašno dok se ne zamesi tvrdo testo koje se ne lepo za površinu,zatim se na drvenom lopatu istanji rukama i nožem zasecaju linije da se podeli na onoliko parčadi koliko ima ukućana plus dva(jedano je kućno parče drugo za putnika i namernika).
U svaki komad se stavi ponešto: novčić,bosiljak,grančica voćke,grančica loze,drvce dovratka vrata,pasulj,kukuruz,paprika,paponjak praseta.
Česnica se okreće tri puta zatim najstariji u kući prvo odvaja kućni komad zatim po starosti od najstarijeg do najmlađeg ukućanima pa na kraju komad za putnika i namernika.OdgovorOdgovori sa navedenom temom
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest