bonapeti.rs»Forum»Srpska Kuhinja »Poštujete li svoje običaje i tradiciju?

Poštujete li svoje običaje i tradiciju?

 • 06.01.22 09:02#1VecaVecaInovatorRegistracija: 21.05.19Grad: -Odgovori: 3Poštujete li svoje običaje i tradiciju?Kod nas je običaj da se na Badnje veče mese"zakoni".

  To su manji hlepčići koji se spremaju za zdravlje ukućana. Prave se tako što se zamesi klasično testo i kada nadođe naprave se mali hlepčići, rastanje se i stave u pleh obložen pek-papirom. Za zdravlje se testo zareže oštrim nožem na nekoliko nesta, pa se udubljenja malo posole.

  Simbol kuće sprema se tako što se od testa oblikuje prva kuglica koja simbolizuje komin i stavi se na testo, pa se ispretiska da se zalepi za testo, a zatim se valjaju onoliko kuglica koliko ima ukućana i isto se stavljaju na testo.

  Kada se ispeku od zdravlja se otkine onoliko malih parčića koliko je ukućana,stave se u čašu sa vinom pa sutradan prvog dana Božića, čim ustanu ukućani svako pojede po jedno parčence.Negujmo našu tradiciju i čuajmo običaje od zaborava.

  Srećan Badnji dan i Božić!
  OdgovorOdgovori sa navedenom temom
 • 12.01.22 03:04#2VanjicaVanjicaНовакRegistracija: 04.06.19Grad: -Odgovori: 8od: Poštujete li svoje običaje i tradiciju?Da postujemo samo se kod nas mesi kolac na badnje vece a pre tog dana se sprema za badnje veceOdgovorOdgovori sa navedenom temom
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest