Način pripreme
Četkicom se obilno istopljenim maslacem premazuju tri po tri kore tako što se stavljaju jedna na drugu. Najviša kora se ravnomerno posipa istucanim orasima i uvija se iz smera kratke strane u stegnuti rolat.
Rolat se seče oštrim nožem u puževe veličine zalogaja (4 cm). Puževi se gusto ređaju jedan do drugog sa odsečenim delom ka gore u tepsiju odgovarajućih dimenzija obloženu papirom za pečenje. Rub tepsije treba da bude barem za 1 cm viši od pužića kako bi mogao kasnije da se sipa sirup.
Tako se radi i sa ostalim korama i na kraju se pužići zalivaju ostalim istopljenim maslacem.
Baklava se peče u slaboj rerni (150 stepeni) sa uključenim ventilatorom sat vremena. Cilj je da se osuši i ravnomerno ispeče kako bi sačuvala svoju celovitost nakon zalivanja.
Kada se baklava u pužićima izvadi iz rerne, ostavlja se da se u potpunosti ohladi.
U odgovarajućoj posudi na srednjoj vatri se skuva šećerni sirup (za otprilike 15 minuta). Za taj cilj se pomešaju voda, šećer, sok i kore jednog limuna. Sirup se ostavlja da se ohladi do otprilike 37-40 stepeni i dodaje se vanila. Meša se, vade se kore limuna i stoplim sirupom se zaliva ohlađena baklava.
Pokriva se krpom ili folijom za sveže čuvanje i novogodišnja baklava u zalogajima se ostavlja da se zaliva na barem 24 sata pre posluživanja.
Dobija se savršena prelivena poslastica i veliko iskušenje za ljuvitelje turskih deserata. Neka vam je slatko!