Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Rebarca»Jedinstveno ukusna i sočna rebarca na žaru

Jedinstveno ukusna i sočna rebarca na žaru

ZoriZori
Guru
8932865k
Jedinstveno ukusna i sočna rebarca na žaru5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
4
"Rekli smo na žaru, znači treba da budu na žaru! Nikada ne pravite kompromis sa ukusom"

Potrebni sastojci

  • svinjska rebra - 1 kg (ili grudi sa kostima)
  • origano - 1 - 2 kašičice
  • bosiljak - 1 - 2 kašičice
  • kumin - 1 - 2 kašičice
  • pivo - bar 500 ml
  • luk - 2 - 3 glavice srednje veličine
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • soja sos - 5 - 6 supenih kašika
  • biber - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 4 - 5 supenih kašika
  • ljuta aleva paprika - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Malo izlupamo rebra i pripremamo odgovarajuću posudu da ih mariniramo. Staklena posuda ili šerpa su odlične.

Luk isečemo na krugove, beli luk na kriške. Sameljemo začine sitno (origano, bosiljak, kumin i biber) pomešamo ih u posudi. Po želji dodajemo ljutu alevu papriku, krupnije izmvrljenu.

U šerpu na dno sipamo soja sos, nekoliko kašika, odozgo poređamo krugove crnog luka, preko poređamo rebra, obilno pospemo suvim sastojcima i belim lukom. Preko ponovo luk, maslinovo ulje soja sos i tako dok ne potrošimo sastojke.

Pritiskamo dobro i ostavljamo u frižideru na bar 1-2 sata. Nakon toga sipamo pivo koliko da pokrije sve sastojke i ostavljamo još jedan sat, najbolje na jednu noć.

Ovako marinirana rebra stavljamo na rešetku (može i roštilj, ali na žaru imaju neponovljiv ukus) prethodno namažemo slaninom ili uljem i pečemo dok ne bude gotovo sa svih strana.

Rebra okrećemo često da dobiju lepu i ravnomernu boju. Serviramo sa salatom u zavisnosti od sezone i dobro ohlađenim pivom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: