Način pripreme
Za testo: U mlakom mleku rastvoriti kvasac, dodati 1 kašiku šećera, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Brašno usuti u dublju posudu, dodati so, izmešati.
Usuti nadošli kvasac. Jaje razmutiti sa uljem, umešati u smesu, dodati 2 kašike šećera i zamesiti mekše testo.T esto pouljiti sa obe strane, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.
Nakon toga, testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini, podeliti na 16 delova (formirajući 16 loptica-jufkica).
Svaku jufkicu razviti oklagijom, gornju stranu zarezati na 3 mesta (ali ne skroz, već malo recnuti oštrim nožem), a na donju stranu staviti po kašičicu džema. Preklopiti levu stranu, pa desnu i urolati.
Tako pripremljene rolnice poređati u pleh obližen pek-papirom, prekriti čistom kuhinjskim krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta. Žumance razmutiti sa uljem i premazati rolnice.
Peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta. Gotove rolnice izvaditi iz rerne, ostaviti ih da se prohlade. Servirati i poslužiti.
Savet: Po želji, prohlađene rolnice možete posuti šećerom u prahu. Koristila sam domaći džem od kajsije, vi možete koristiti bilo koji drugi džem (pekmez). Prijatno!
Komentari