Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Voćni kolač»Kolač a la knedle sa šljivama

Kolač a la knedle sa šljivama

IvanaIvana
Šegrt
2229101
Kolač a la knedle sa šljivama
Fotografije: Ivana
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Obavezno probajte i javite utiske!"

Potrebni sastojci

  • Beli deo
  • mleko - 1 l punomasno
  • šećer - 10 supene kašika
  • vanil šećer - 1 kesica
  • griz - 200 g
  • maslac - 70 g
  • jaje - 1 komad
  • Fil od šljiva
  • šljive - 1 kg sveže ili smrznute
  • šećer - 2 supene kašike
  • džem od šljiva - 3 supene kašike
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • Mrvice za podlogu i posipanje
  • ulje - 4 supene kašike
  • prezle - 200 g
  • šećer - 4 supene kašike
  • vanilin šećer - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

Htela sam da ovaj recept podelim sa vama kada bude sezona šljiva, ali kako sam sinoć pravila, nisam mogla da odolim da vam ne pokažem slike, zato što je ovaj kolač jedno čudo, jer se brzo pravi, jeftin je, a nema čoveka koji se nije oduševio! Pišem redom kojim je najbolje praviti...

Šljive oprati, očistiti od koske, iseći na 4 dela (ja uvek imam zamrznute zbog ovog kolača, tako da je to još lakša varijanta) i staviti u šerpu da se prodinstaju. Dodati šećer i vanilin šećer, džem i ostaviti da se krčka na tišoj vatri oko 30 minuta.

Za to vreme na ulju propržiti prezle uz neprestano mešanje dok ne dobiju lepu smeđu boju. Tek kada se sklone sa vatre, doda se šećer.

U posudu dimenzija oko 30x20, rasporediti pola količine prezli, kako bi podloga bila spremna za izlivanje.

U šerpi skuvati griz sa zaslađenim mlekom. Ako je potrebno pred kraj uključiti mikser kako ne bi bilo grudvica. Na kraju dodati maslac, a kada se skloni sa vatre, uz mikser ili žustro mešanje, dodati umućeno jaje sa vanilinim šećerom koje će se termički obraditi u toj vreloj masi.

Pola mase odmah izliti preko prezli, brzo rasporediti ceo fil od šljiva, zatim drugi deo griz mase i odozgo drugu količinu prezli. Posuti vanilinim šećerom.

Služiti kada se ohladi, najbolje preko noći.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: