Način pripreme
Rerna - 160 stepeni.
Lešnici se sipaju u tepsiju za pečenje u jedan red i zapeku se na 180 stepeni 10 minuta. Dok su još topli, prebacuju se u kuhinjsku pamučnu krpu i njome se istrljaju kako bi se uklonio njihov omotač. Hlade se i fino se samelju.
U posudu se sipaju mleveni lešnici, prosejano brašno, šećer i so. Dodaje se maslac u kockicama, vanila. Sve se umesi na slaboj brzini miksera, može i rukom dok se ne oblikuje testo. Testo se deli na šest jednakih delova.
Svaki deo se oblikuje u fitilj debljine otprilike 2 cm. Testo je sipljivo i može da se kida, da se raspada, ali se pritiska u dlan da se sakupi i ponovo se pažljivo oblikuje. Ako je teško na taj način, testo može da se podeli na više komada da bi se radilo s manjom količinom.
Takođe, ako je nemoguće njegovo sakupljanje, ovo može da je od vrste brašna, suvoće lešnika itd. onda se dodaje od 1/2 kašičice maksimum do maksimum 3 kašičice ledene vode, ali pažljivo, kašika, proba se, ponovo kašika i ponovo se proba da li će se sakupiti. Ukoliko se pretera sa vodom onda će testo popucati za vreme pečenja.
Oblikovani fitilji se hlade u frižideru 2-3 sata ili u zamrzivaču kakoo bi bilo brže, do 30 minuta.
Rerna se zagreva do 160 stepeni.
Uzima se jedan ohlađeni fitilj i seče se na komade otprilike 1 cm. Drugi fitilji za to vreme nastavljaju da se hlade u frižideru. Isečeni komad testa se oblikuje između dlanova u savršeno okruglu lopu. Lopte treba da budu apsolutno jednake veličine, na primer 17 grama svaka, i za veću preciznost se koristi vaga, ovo je jedan od obaveznih uslova da bi se dobio dobar keksić.
Gotove oblikovane slatke loptice se ređaju u tepsiju na papir za pečenje sa rastojanjem jedna od druge.
Slede drugi ohlađeni fitilji.
Po svoj prilici prostorija u kojoj se radi je dovoljno zagrejana, zbog toga kolač treba ponovo da se ohladi, da se stvrdne na hladnom, tako će sačuvati svoj oblik i za vreme pečenja.
Peče se u zagrejanoj rerni na 160-165 stepeni otprilike 12-14 minuta. Kod mene pečenje je trajalo tačno 12 minuta prema satu.
Vade se i u potpunosti se hlade na rešetci.
Slepljuju se sa Dulce de Leche, ali mogu da se slepljuju i sa prethodno istopljenom i ohlađenom čokoladom.
Slepljeni kolačići se ređaju ispravljeni dok se ne stegne čokolada.
Kolači sa lešnicima i Dulce de Leche Poljubac dame - Baci Di Dama potiče iz regije Piemonte, a ovo je upravo oblast lešnika u Italiji. Poznati su još od 19. veka i u početku su rađeni samo sa brašnom od lešnika koje je verovatno dostupnije u ovoj oblasti Italije.
Danas ima mnogo varijanti kolačića, tako što se sorta sa bademima i kakaom naziva Baci Dorati ili zlatni poljubac. U osnovi je testo od maslaca sa dodatkom od fino mlevenih pečenih lešnika. Kolačić je hrskav, topi se u ustima sa predivnim ukusom lešnika/badema.
Davi di Dama bukvalno znači poljubac dame, loptice od lešnika, slepljeni sa čokoladom koji podsećaju na usne spremne za poljubac.
Počastite se i vi Božićnim slepljenim kolačićima Baci Di Dama.