Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Slepljeni Kolači»Božićni slepljeni kolačići Baci Di Dama

Božićni slepljeni kolačići Baci Di Dama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Božićni slepljeni kolačići Baci Di Dama
Fotografije: marcheva14
1 / 4
29/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
12 min.
Ukupno
27 min.
Porcije
25
"Samo jedan zalogaj ovih slepljenih kolačića će vam obezbediti uživanje za ceo dan"

Potrebni sastojci

  • lešnici - 280 g ili brašno od lešnika
  • brašno - 280 g, univerzalno
  • šećer - 200 g, fini, kristal
  • so - 1 prstohvat
  • maslac - 200 g, na sobnoj temperaturi
  • vanila - 1/2 kašičice, ekstrakt
  • za slepljivanje
  • crna kuvertira - 100 g ili Dulce de leche
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 160 stepeni.

Lešnici se sipaju u tepsiju za pečenje u jedan red i zapeku se na 180 stepeni 10 minuta. Dok su još topli, prebacuju se u kuhinjsku pamučnu krpu i njome se istrljaju kako bi se uklonio njihov omotač. Hlade se i fino se samelju.

U posudu se sipaju mleveni lešnici, prosejano brašno, šećer i so. Dodaje se maslac u kockicama, vanila. Sve se umesi na slaboj brzini miksera, može i rukom dok se ne oblikuje testo. Testo se deli na šest jednakih delova.

Svaki deo se oblikuje u fitilj debljine otprilike 2 cm. Testo je sipljivo i može da se kida, da se raspada, ali se pritiska u dlan da se sakupi i ponovo se pažljivo oblikuje. Ako je teško na taj način, testo može da se podeli na više komada da bi se radilo s manjom količinom.

Takođe, ako je nemoguće njegovo sakupljanje, ovo može da je od vrste brašna, suvoće lešnika itd. onda se dodaje od 1/2 kašičice maksimum do maksimum 3 kašičice ledene vode, ali pažljivo, kašika, proba se, ponovo kašika i ponovo se proba da li će se sakupiti. Ukoliko se pretera sa vodom onda će testo popucati za vreme pečenja.

Oblikovani fitilji se hlade u frižideru 2-3 sata ili u zamrzivaču kakoo bi bilo brže, do 30 minuta.

Rerna se zagreva do 160 stepeni.

Uzima se jedan ohlađeni fitilj i seče se na komade otprilike 1 cm. Drugi fitilji za to vreme nastavljaju da se hlade u frižideru. Isečeni komad testa se oblikuje između dlanova u savršeno okruglu lopu. Lopte treba da budu apsolutno jednake veličine, na primer 17 grama svaka, i za veću preciznost se koristi vaga, ovo je jedan od obaveznih uslova da bi se dobio dobar keksić.

Gotove oblikovane slatke loptice se ređaju u tepsiju na papir za pečenje sa rastojanjem jedna od druge.

Slede drugi ohlađeni fitilji.

Po svoj prilici prostorija u kojoj se radi je dovoljno zagrejana, zbog toga kolač treba ponovo da se ohladi, da se stvrdne na hladnom, tako će sačuvati svoj oblik i za vreme pečenja.

Peče se u zagrejanoj rerni na 160-165 stepeni otprilike 12-14 minuta. Kod mene pečenje je trajalo tačno 12 minuta prema satu.

Vade se i u potpunosti se hlade na rešetci.

Slepljuju se sa Dulce de Leche, ali mogu da se slepljuju i sa prethodno istopljenom i ohlađenom čokoladom.

Slepljeni kolačići se ređaju ispravljeni dok se ne stegne čokolada.

Kolači sa lešnicima i Dulce de Leche Poljubac dame - Baci Di Dama potiče iz regije Piemonte, a ovo je upravo oblast lešnika u Italiji. Poznati su još od 19. veka i u početku su rađeni samo sa brašnom od lešnika koje je verovatno dostupnije u ovoj oblasti Italije.

Danas ima mnogo varijanti kolačića, tako što se sorta sa bademima i kakaom naziva Baci Dorati ili zlatni poljubac. U osnovi je testo od maslaca sa dodatkom od fino mlevenih pečenih lešnika. Kolačić je hrskav, topi se u ustima sa predivnim ukusom lešnika/badema.

Davi di Dama bukvalno znači poljubac dame, loptice od lešnika, slepljeni sa čokoladom koji podsećaju na usne spremne za poljubac.

Počastite se i vi Božićnim slepljenim kolačićima Baci Di Dama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: