Moka torta od pavlake

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Moka torta od pavlake
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
10
"Izazivamo vas da napravite ovu tortu, a posle ćemo je zajedno jesti i daćemo po jedan lajk majstoru, koji je tako lepo napisao recept"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • jaja - 3 komada
  • ulje - 175 ml
  • smeđi šećer - 200 g
  • vanila - 2 pakovanja
  • brašno - 175 g
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • kafa - 4 kašike, sveže napravljene
  • bademi - 100 g, namrvljeni ili orasi
  • Za sirup
  • šećer - 100 g
  • voda - 100 ml
  • liker - 50 ml, od kafe ili viski sa nekoliko kašičica kafe
  • Za krem između kora
  • žumanca - 2 komada
  • sveže mleko - 500 ml
  • brašno - 45 g, kukuruzno, fino ili obično
  • maslac - 30 g
  • kora limuna
  • vanila
  • Za kuvertiru
  • maslac - 200 g, meki
  • šećer u prahu - 200 g
  • kafa - 4 kašike
  • med - 1 kašičica
  • Za ukras
  • pavlaka - 400 ml, umućena u sneg
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo spremamo koru, muteći jaja sa šećerom. Dodajemo ulje i kafu i ponovo mešamo. Nakon toga drvenom špatulom stavljamo malo po malo brašna, prosejanog sa praškom za pecivo i vanilom.

Kad dobijemo lepu ujednačenu smesu, dodajemo i koštunjavo voće, lagano mešajući. Pečemo na 10 stepeni 30 minuta.

Ako koristite manji kalup, kora će biti visoka i posle ćete morati da je isečeta dva puta i da dobijete 3 kore. Kod mene su ispale dve, jer mi je posuda bila šira.

Dok se gotova kora hladi, pripremamo sirup, stavljajući sve satojke za njega na ringlu i kad provri, sklanja se. Prelivamo prvu koru.

Spremamo krem tako što stavimo mleko da provri (400 ml) sa šećerom i korom od limuna. Smanjujemo jačinu ringle. Odvojeno mutimo dva žumanca sa preostalih 100 ml i dodajemo brašno u ovu smesu, mešajući dobro dok se ne homogenizuje.

Nakon toga sipamo u mleko u tankom mlazu i uz neprestano mešanje. Odmah će se zgusnuti krem, ali možete da ga držite još nekoliko minuta na ringli i da ne prestajete da mešate. Na kraju dodajete 30 g maslaca i vanilu i kad se maslac integriše krem je gotov.

Sipajte preko prelivene kore, Ako su vma ispale dve kore, sipajte sav krem, a ako su tri - rasporedite ga između njih. Prelijte preostale kore ostatkom sirupa, koji, ako se ohladio, možete da zgrejete. Ako vam nije dovoljno, napravite još malčice.

Nakon što je torta već sklopljena, ostaje da se cela namaže kremom od maslaca, za koji jednostavno umutimo maslac, šećer, kafu i med u vazdušasti kremić.

Ako vam je gornja kora previše natopljena, biće vam malo teže, zato je ostavite malo suvljom, tako ćete lakše namazati krem od maslaca.

Na kraju ostaje da ukrasite pavlakom i da upotrebite svoju maštu.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: