Ahiako kreolo

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78516k960
Ahiako kreolo
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
03/07/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Jedna eksplozija ukusa, koju svako treba da proba"

Potrebni sastojci

  • pile - 1/2 ili 4 buda (ne mnogo velika)
  • krompir - 5 komada, srednji
  • paradajz - 2 komada
  • kukuruz - 2 komada, kuvan
  • bundeva - 150 g
  • paprike - 1 komad, zelena
  • beli luk - 2 čena
  • luk - 1 glavica
  • mladi luk - 1 struk
  • korijander - 2 - 3 struka, svež
  • lovorov list - 2 lista
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • ljuta paprika - po ukusu
  • za prilog, po želji
  • avokado - 1 komad
  • kapar - 2 supene kašike
  • ceđeno kiselo mleko - 1 šolja
  • so - po želji
  • salsa verde
  • luk - 1/2 glavice
  • beli luk - 2 čena
  • peršun - 1 šaka, sveži listovi
  • sirće - 2 supene kašike
  • maslinovo lje - 2 - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Ahiako kreolo je kubansko nacionalno jelo koje možete pripremiti sa mesom ili samo sa povrćem. U ovom receptu ću vam predstaviti Ahiako kreolo sa piletinom.

1. Iseckajte 1 glavicu luka i zelenu papriku sitno i stavite u maslinovo ulje na umerenu vatru da se zaprži i omekša. Pile isecite na porcije i natrljajte biberom i sa dva izgnječena čena belog luka. Stavite meso u luk i takođe propržite.

2. Oljuštite i isecite krompir, šargarepu i bundevu na komade. Sipajte u sve ostalo, posolite i promešajte.

3. Sipajte vodu koliko da pokrije sastojke i rastvorite u njoj bujon od povrća. Stavite lovorov list i ostavite da se krčka 20 minuta na umerenoj vatri. Dodajte paradajz - izrendan, ljutu papriku, kukuruz, isečen na debele krugove i korijander, sitno iseckan.

Kuvajte još oko 20 minuta, nemojte se plašiti što će deo krompira da se raspadne, tipično za ovo jelo je da ima izgnječen krompir koji će bujonu dati gustinu. Dodajte vodu koliko je potrebno.

4. Gotovo jelo možete servirati odmah ili u njega da dodate isečen avokado, pomešan sa kaparom i ceđenim kiselim mlekom.

5. Druga varijanta je da priprmite salsu verde od sitno iseckanog luka, belog luka, peršuna, maslinovog ulja i sirćeta i da dodate po kašiku-dve u svaku porciju.

Jedna eksplozija ukusa, koju svako treba da proba.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: