Način pripreme
Sameljite lešnike u blenderu. Izdvojte pola njih za valjanje božićnih kolača.
Maslac treba da je odstajao na sobnoj temperaturi bar 30 minuta.
U posudi prosejte brašno. Dodajte šećer, vanile, prašak za pecivo i maslac, prethodno isečen na kocke. Promešajte dobro rukama dok se maslac ne upije.
Nakon toga dodajte pola lešnika, žumanca i kardamon. Zamesite testo i oblikujte u loptu. Uvijte ga u streč foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
Od ohlađenog testa kidajte komade veličine oraha, koje uvaljate u mlevene lešnike.
Postavite posudu za pečenje papirom za pečenje. Poređajte kolače na rastojanju i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta.
Nako što se filbertini potpuno ohlade čuvajte u zatvorenoj kutiji.
Od ove doze izašlo je 45 komada božićnih kolača filbertini.